Revolucionar sevdaha večeras u Nikšićkom pozorištu


Jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine, Damir Imamović, nastupiće večeras u Nikšićkom pozorištu. Na sceni će mu se, od 20h, pridružiti članovi njegovog tria: Ivana Đurić (violina) i Benjamin Drijenčić(truba). Koncert se organizuje u okviru Festival plus programskog segmenta Nikšić Guitar Festivala.

Odrastajući u porodici sevdalijskih bardova, Damir rano upoznaje svijet tradicionalne muzike. Prvi album snima 2006, nakon čega slijedi serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije, a kasnije i širom Evrope, u Kini, SAD-u, Meksiku, Japanu i Indiji. U okviru svog projekta SevdahLab, drži predavanja i radionice takođe širom svijeta. Njegov pristup sevdahu kao žanru, jedan je od najautentičnijih danas, te se nerijetko kaže da je njegovom pojavom „rođena i nova sevdalinka“. Pored nastupa, istraživanja i pisanja o sevdahu, Damir je aktivan i kao autor muzike i tekstova. Piše za pozorište, film, video igre, kao i za druge izvođače.          
Festival će se nastaviti koncertom jednog od naših svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Gorana Krivokapića, koji će nastupiti 8. oktobra, na sceni „Zahumlje“. U nedjelju 9. oktobra, koncert će održati i mladi crnogorski gitaristi, takođe na sceni „Zahumlje“. Svi koncerti počinju u 20h.

NVO „Anagastum Guitar Society“ 17.izdanje međunarodnog festivala organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, i Ministarstva kulture i medija Crne Gore i uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje. Generalni medijski pokrovitelj je Radio Televizija Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − nine =