Riječi poznatog pisca crnogorskog porijekla g. Nikole Sudara povodom 5. godišnjice od osnivanja udruženja ZCGA


KADA SE POSVETA NE NASTAVLJA,

                                        POSTANITE POTREBNOST…

       U životu se susrećemo s mnogo različitih slučajeva, od kojih mnogi ostavljaju neizbrisiv utisak na javno mnijenje. Riječ je o ljudima široke kulture i plemenitog duha, kojima je ljudskost smisao života. Sa izuzetnom posvećenošću, svu svoju mentalnu i fizičku energiju stavljaju u službu društva. To je razlog što postaju inspirativni model za druge, standard dobrote.  Njihov primjer treba slijediti kako bi društveni život bio što ljepši, bogatiji i plemenitiji.

Mišljenje je stvorilo pomalo pesimističan utisak da je, nažalost, malo toga u ovom globalističkom društvu, gdje materijalno ima prednost nad duhovnim. Međutim, među nama imamo pozitivne uzore, pa ih treba identificirati i njihov inspirativan primjer generalizirati.

Jedan od njih je i uzorni vođa Crnogorske nacionalne manjine u Albaniji i osnivač udruženja “ZCGA” Marinko Ćullafić. Rođen i odrastao u Elbasanu, u ovoj oazi dobrote i plemenitosti, nikada se nije osjećao izolovano zbog svog porijekla. Prije svega, roditelji i rodbina su svojim poštenim ponašanjem i posvećenošću u poslu i društvu napravili mjesto za sebe i zaslužili ljubav i poštovanje stanovnika Elbasana.

        Prije pet godina, na inicijativu Marinka, otvoreno je udruženje “Zajednica Crnogoraca u Albaniji” koje je uglavnom uključivalo sve one crnogorske pripadnosti iz različitih sfera društva, gdje dominiraju intelektualci. Dovoljno je pogledati aktivnost Zauzeto i raznoliko ovih pet godina, svako se uvjerio u tu rijetku posvećenost, u to neumorno Marinkovo ​​zalaganje, često ne vodeći računa o brojnim žrtvama za nesmetano funkcioniranje udruženja. U kratkom vremenu u punom smislu riječi, udruženje je dostiglo vrhunac kakav bi svako udruženje u zemlji željelo. U motu svakodnevnog rada Marinko i rukovodstvo udruženja imali su i imaju humanistički cilj: prepoznavanje i propagiranje najboljih tradicija Crnogorski narod, koji ima plemeniti cilj jačanja i svestranog produbljivanja ranog prijateljstva naša dva susjedna naroda.

Korištenje praznika, promocija, sastanaka ili međusobnih posjeta omogućilo je da udruženje stekne pravu popularnost kako u zemlji, tako i duboko poštovanje crnogorskih vlasti.

Udruženje “Zajednica Crnogoraca u Albaniji” postalo je član najveće međunarodne organizacije za manjine “FUEN” na kongresu održanom prošle godine u Berlinu.

“Uvijek je dobro dočekati nove i aktivne članove, a oni su zaista veoma aktivni: njihov predsjednik, gospodin Marinko Ćullafić, i njihovi predstavnici su učestvovali, ne samo na Kongresu, već i u aktivnostima Grupe slovenskih manjina (AGSM) i Radne grupe za obrazovanje“ – naglasio je predsjednik “FUEN-a“ g.  Laurent Vincze.

Širenje udruženja novim članovima i produbljivanje raznovrsnih aktivnosti ostaju njeni stalni zadaci.  Zasluga za dosadašnje vidljive uspjehe udruženja pripada Predsjedništvu, a posebno njegovom tvorcu i humanističkom vođi g. Marinku Ćullafiću.

Povodom pete godišnjice osnivanja udruženja želimo mu dalji uspjeh na dobrobit albanskog i crnogorskog naroda.

                                                                           Nikola Sudar,
prevodilac i istoričar (“Veliki majstor”)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + four =