Roman „Pričaj mi o njemu” predstavljen na Cetinju


Promocija romana „Pričaj mi o njemu”, mlade italijanske književnice  Aleksandre Skvarte, objavljenog na crnogorskom i italijanskom jeziku, održana je danas na Cetinju. Ovo djelo ujedno je istorija, saga jedne familije, ali i ispovijest i biografija osobe, poručeno je sa današnje promocije.

Urednik knjige, publicista Nenad Stevović kazao je da istinita priča romana, satkana iskrenošću, dubokom emocijom i sjećanjem, tjera čitaoca na preispitivanje i samootkrivanje.

Roman je započet kao priča o jednoj osobi, Crnogorcu Stevu Đonoviću, ali  prerasta svoje uske okvire i pretvara se u hronologu jedne familije, njenog usuda i nesrećne sudbine. Forma romana je kompleksna i kroz njega se prožimaju prošlost i sadašnjost, stvarno i zamišljeno, doživljeno i željeno. Djelo je ujedno istorija, hronologija, saga jedne familije, jednog vremena, ali i dnevnik, ispovijest i biografija osobe koja nam se direktno obraća i dozvoljava da uđemo u najintimnije djelove njenog svijeta – objasnio je Stevović.

Predsjednica udruženja „Regina Elena” iz Peruđe, Danijela Đurđević kazala je da današnji događaj predstavlja rezulat lijepe, višegodišnje saradnje dva crnogorska udruženja iz dijaspore, udruženja „Kraljica Jelena” iz Peruđe i udruženja „Krstaš” iz Lovćenca.

Ponosna sam kada mogu da sarađujem sa Crnogorcima u cijelom svijetu i da naši odnosi budu produktivni. Ponosna kada radimo konkretne stvari koje valorizuju Crnu Goru, crnogorski identitet i narod, i sve što nas čini ponosnima tamo daleko u svijetu – kazala je Đurđević.

Ovaj kratki roman je u stvari ženska priča iako je Stevo Đonović centralna figura, ukazala je prof. dr Jasna Tatar Anđelić.

Autorka je uspješno uspjela da se oslobodi tog samo faktografskog prenošenja priče, i izbjegla zamku površne ljubavne priče. Aleksandra Skvarta je uspjela i da potpuno oživi likove, iznijansira ih i približi čitaocu njihov unutrašnji život. Omogućava da pratimo njihov tok misli, osjećanja, svakodnevne aktivnosti, i da pretvoribih u prave književne likove, dakle, koji žive svoj književni život potpuno autonomno u odnosu na stvarne ličnosti koje su autorku inspirisale – zaključila je Tatar Anđelić.

Aleksandra Skvarta kazala je da je uzbuđena zbog dolaska u Crnu Goru, i da nije zamišljala da će biti u prilici da svoj roman predstavi ovdje.

Moj otac je bio u prilici da posjeti Crnu Goru kao predstavnik našeg grada, i vratio se sa sjajnim utiscima, pričajući da je Crna Gora lijepa zemlja. Prrije svega dopalo mu se gostoprimstvo i komunikativnost ljudi – kazala je Skvarta.

Organizatori događaja su Građanska inicijativa „21. maj” i Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

RTV Cetinje, 26.01.2022.
cetinjskilist.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five − 2 =