Sajam knjiga – Otvorena izložba Ambasade Slovačke

Podgorica, 10. maj 2023

–  Treći sajamski dan i ujedno likovni dio programa započet je otvaranjem izložbe „Misija Slovačka 30“, koju je na Sajmu organizovala Ambasada Republike Slovačke. Postavka radova koji prikazuju put Slovačke tokom posljednje 3 decenije i njihove najznačajnije državne uspjehe i postinguća, prikazuje se povodom obilježavanja 30 godina od uspostavljanja nezavisnosti.

Prisutnima se na otvaranju tim povodom obratio slovački ambasador u Crnoj Gori, njegova ekselencija, Boris Gandel, iskazujući zadovoljstvo zbog učešća na Sajmu.

Drago mi je da Slovačka učestvuje na 17. Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici. Ovo je najveća kulturna manifestacija ovog tipa u Crnoj Gori. Srećan sam što možemo posjetioicma sajma da predstavimo ljepote naše predivne zemlje. Ove godine obilježavamo tridesetogodišnjicu nastanka nezavisne Slovačke republike koju smo dobili nakon mirnog, obostranog dogovora sa Češkom republikom. Zato moram da istaknem da smo jedan od najboljih primjera za cijelu Evrope za to kako ljudi mogu da se dogovore, budući da imamo sjajan odnos sa susjednim, bratskim narodom, kazao je ambasador pozivajući sve da obiđu izložbu.

Osim postavke koja se nalazi na samom ulazu na sajam, posjetioci mogu obići i njihov štand.

Program na sajmu nastavljen je veoma posjećenim predstavljanjem Kluba robotike OŠ „Štampar Makarije“, na kome su učenici demonstrirali svoje umijeće i vještine iz ove oblasti.  Svoj sajamski nastup nastavilo je i Ministarstvo prosvjete Crne Gore koji su danas predstavili koncept Digitalna škola. Književni dio programa započet je promocijom stvaralaštva Henrika Sjenkjeviča, koju je organizovala Ambasada Republike Poljske u Crnoj Gori. O ovom poznatom autoru govorili su Margareta Lakota Micker i prof. dr Dragan Koprivica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × four =