Samostalna izložba grafika Ane Lompar u KIC-u


             Samostalnom izložbom grafika pod nazivom “Stvaranje tišine” predstaviće se podgoričkoj publici umjetnica mr Ana Lompar.

   Postavku će u poneđeljak, 28.februara, u izložbenom holu Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” u 19 sati otvoriti slikar Branko Mrdak, a u  muzičko dijelu nastupiće violinistkinja Ines Lompar.

   “Mišljenje, izražavanje i duševna sloboda, sastavni su činioci stvaralačke Iikovne fizionomije i neizostavna tekovina našeg društvenog života. Želja da se samoizražavamo, nadograđujemo i percipiramo kao likovni stvaraoci, proizilazi iz potrebe da se otrgnemo konvencionalno-kolektivnoj svijesti i na taj način damo svoj doprinos oslobađanju ličnog i imanentnog u svim sferama društveno mogućeg. Opažajnim iskustvom, dugotrajnim opservacijama na polju grafičke umjetnosti, sloboda je našla svoj iskaz i na mom grafičkom otisku doživjela izražajnu ekstazu.

    Kao grafički predstavnici, njeni uživaoci i pobornici, obavezani smo da svojim radom, istraživanjem i nadogradnjom u svim segmentima grafičke umjetnosti istrajemo u naporu za njenom potrebom. Jer, ma koliko se umjetnost mijenjala, grafika će uvijek ostati u svojoj osobenosti jedistvena, originalna i zasnovana na tradicionalnosti. Kao takva, meni najbliskija Iikovna predstava, otkriva putem grafičkog otiska dio moje ličnosti i na najiskreniji način preuzima ulogu introspekcije. Otiskom bilježim sopstvene misaone doživljaje, otiskujem sjećanja i pravim veze Iikovnog, imaginarnog i literarnog. Jedan ovako značajan proces ima jasnu namjeru, da se nadograđuje i razvija nove likovne diskurse. Misaone, likovne i literarne sadržaje pretočiti u grafičku cjelinu, grafičkim otiskom predstaviti rezultate navedenog. Emocije, sjećanja, stavovi, stremljenja, posvete… nalaze se na ovim otiscima, ostaju dio mog života i uvijek se rado vraćam svakom. Jer grafika je duševna poezija, list koji gradi tako značajnu knjigu.” mr Ana Lompar

            Ana Lompar je 2021. magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, odsjek Grafika, pod mentorstvom prof.mr Anke Burić. Bila je 2007. godine stipendista za učešće na likovnoj koloniji “Anderson Ranch Art Center” u Aspenu, u Sjedinjenim Američkim Državama, a godinu ranije stipendista za semestar u “School art Contemporary Art” u Pont Avenu u Francuskoj. Osnovne akademske studije na studentskom programu Grafika završila je 2008. na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, pod mentorstvom prof. Jakova Đuričića.

             Izložba će moći da se pogleda do 14.marta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 4 =