Sankt Petersburg – Nastupio Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Nastup Gudačkog ansambla
Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

U Državnoj akademskoj Kapeli Sankt Petersburga (Gosudarstvenaja akademičeskaja kapela Sankt Peterburga) 29. septembra je u okviru manifestacije «Dani savremene crnogorske kulture u Rusiji» nastupio Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskim vođstvom maestra Grigorija Kraska. Ovo je prvi segment predstavljanja crnogorskih umjetnika u Rusiji koji će se tokom oktobra i novembra nastaviti izložbom «Ukrštanja – crnogorska savremena umjetnost u XXI vijeku», kako i službeno glasi postavka koju će vidjeti publika u Sankt Petersburgu i Jekaterinburgu.

 

 

Kapela «Glinka» u kojoj su sa velikim uspjehom nastupili Crnogorski gudači druga je po važnosti koncertna sala u Sankt Petersburgu, ali u istorijskom smislu prostor u samom srcu grada i neposrednoj blizini Ermitaža u kojem je zapravo stvarana muzička povijest Rusije, još od Državne pjevačke kapele osnovane 1479. godine  koja će 1701. godine postati Imperatorska dvorska pjevačka kapela gdje će se desetak godina kasnije formirati Prva specijalna muzička škola; tokom devetnaestog vijeka u Kapeli će početi  prvi ruski simfonijski orkestar, iz kojeg će se kasnije izroditi čuvena Lenjingradska filharmonija, zadržavši i nastavivši ugled i status jednog od bastiona ruske muzičke kulture.

 

 

Crnogorski umjetnici pod vođstvom svog novog šefa dirigenta Grigorija Kraska predstavili su se u prvom dijelu koncerta opusima Ivana Brkanovića, Borislava Tamindžića i Žarka Mirkovića, reprezentujući, od uvodnog Brkanovićevog «Končertina», preko «Igre» Tamindžićeve do «Muzike Sioranu» Mirkovića pregledan  presjek i stvaralaštvo muzičko u Crnoj Gori od poslijeratnog perioda i izraženih folklornih elemenata ranih pedesetih godina dvadesetog do aktuelnih opusa i harmonija dvadesetprvog stoljeća. Brojni ljubitelji muzike Sankt Petersburga oduševljeno su, nakon sjajnog prijema crnogorskih partitura, prihvatili i ispratili izvođenje «Serenade za gudače»  Pjotra Iljića Čajkovskog, u kojoj je crnogorski ansabl, predvodjen Vujadinom Krivokapićem u ulozi koncert majstora, predstavljen u svom do sada najboljem izdanju, potpuno profesionalno i homogeno ujedinivši sve odlike visokih interpretativnih dometa i jedinstvenog zvuka, za šta definitivno najviše zasluga pripada njegovom dugogodišnjem prvom čovjeku a od ove godine i  dirigentu   Crnogorskog simfonijskog orkestra Grigoriju Krasku.

 

 

Uoči svoje šeste sezone i premijernog koncerta pred domaćom publikom u drugoj polovini oktobra, Crnogorski simfonijski orkestar očekuje za desetak dana novo gostovanje u Turskoj, kojim ovaj ansambl Muzičkog centra Crne Gore nastavlja niz zapaženih koncerata i gostovanja u Italiji, Rusiji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.