Saradnja Internacionalnog sarajevskog i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga

Podgorica, 9. maj 2023.

–  Jedan od glavnih programskih segmenata drugog dana sajma bila je Promocija saradnje Internacionalnog sarajevskog i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga. U okviru programa održanog danas u podne prezentovani su i nagrađeni radovi na 34. sarajevskom sajamskom konkursu. U promociji su učestvovali Salem Alibegović, urednik programa sajma u Sarajevu, i Ibrahim Spahić,bosanskohercegovački književnik, pjesnik, osnivač i direktor Internacionalnog festivala Sarajevske zime.  

Na samom početku, najavljujući učesnike, osnivač podgoričkog sajma i direktor „Nove knjige“, Predrag Uljarević, naglasio je da saradnja sa Međunarodnim sarajevskim sajmom uspostavljena od osnivanja našeg sajma, te da se odvija nesmetano svih ovih godina. 

Zahvaljujući saradnji razmjenjujemo programske sadržaje, knjige, organizujemo nastupe crnogorskih izdavača u Sarajevu. Ove je godine „Nova knjiga“ kao izdavač u Sarajevu dobila i nagradu. Od velike je važnosti za nas što imamo mogućnost da nastavimo da rastemo zajedno, naveo je Uljarević. 

Na saradnju se osvrnuo i Salem Alibegović sumirajući uspjeh ovogodišnjeg sajma u Sarajevu. 

Ove je godine uspješno realizovan 34. Međunarodni sajam knjige u Sarajevu. To je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, koji je uprkos izazovima ostao u fokusu znalaca i široke publike. Tako je ove godine izlagalo 118 izdavača, i predstavilo se preko 100 djela. Imali smo preko 80 000 posjetilaca. Mi smo svjesni toga da je središte kreativne inteligencije i znanja i mjesto afirmacije svih učesnika oblikovanje knjige posebno važno u vremenu IT inovacija i prodora vještačke inteligencije. Tržište knjige u našoj regiji je relativno malo i ograničenih mogućnosti i ono podrazumijeva svestranu i racionalnu saradnju. Nadam se da će naša saradnja koja je i do sad bila uspješna, tome doprinijeti¸kazao je. 

Ibrahim Spahić je na promociji istakao da očekuje napredak crnogorskog izdanja sajma i kroz relociranje i dobijanje sajamske dvorane, što je dio misije organizatora Sajma.

Vjerujem da jednom ovakvom događaju – kulturnom, političkom, socijalnom, umjetničkom prije svega, koji je susret autora i pisaca, zainteresovanih ljudi za knjigu u različitim njenim formatima i izdanjima, treba da se osigura u glavnom gradu Crne Gore sajamska dvorana. Vjerujem da je to dobra misija domaćina i organizatora „Nove knjige“ , kazao je Spahić. 


Kada je riječ o saradnji sa sličnim institucijama i organizacijama, najavljene su nove regionalne inicijative.

Razmatramo nove modele saradnje. Takva je autentični prostor Euromediteranske priče, odnosno otvoreni Mediteran. To je u ovom slučaju kulturni projekat, ne politička formulacija, koju su načelno prihvatili svi sa kojima smo pričali. Okupljaće različite organizacije, fondacije, građanke i građane, objedinjavati bijelane i biti mjesto susreta umjetnika, zaključio je Spahić.

Promocija je zatvorena riječima da vrata i jednog i drugog sajma nastavljaju i nadalje biti otvorena i za saradnju i za posjetioce. 

U okviru programa danas je na sajmu održana i promocija „Kulturno nasljeđe kao generator dijaloga ili kohezivna uloga kulturnog nasljeđa“, u okviru koje se prisutnima obratio Siniša Šešum, šef kancelarije UNESCO-a u Bosni i Hervegovini. Predstavila se i Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“ koja je ove godine obilježila vijek postojanja; a potom je Ministarstvo prosvjete Crne Gore prezentovalo Strategiju za digitalizaciju obrazovnog sistema.         

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 4 =