Savez slijepih Crne Gore – 600 audio fajlova poetskog sadržaja na kanalu audio poezija


U sedmici od 19-23. aprila, Savez slijepih Crne Gore obilježava godinu dana od pokretanja aktivnosti pod nazivom: Audio poezija. Kao što je poznato, riječ je o prilagođavanju poezije u audio formatu, koja je prvenstveno namijenjena osobama oštećenog vida, osobama koje ne mogu čitati standardnu štampu, ali i ukupnoj javnosti, koja preferira konzumiranje poezije posredstvom audio-vizuelnih objava.

Još jedan razlog za pokretanje ove značajne aktivnosti, bila je želja da učini dostupnim više poezije i poetskih djela, koja se inače u manjem obimu prilagođavaju potrebama osoba oštećenog vida. Biblioteke za slijepe u zemlji i regionu, veoma malo poezije objavljuju u pristupačnim formatima i uglavnom su fokusirane na prozne sadržaje, romane i druge oblike izražavanja putem pisane riječi. 

Dalje, namjera je takođe da se animiraju mladi, manje afirmisani pjesnici i pjesnikinje, da u modernom i dobro opremljenom studiju Saveza slijepih, snime svoje pjesme u audio formatu. U sedmici od 22-26.marta promovisani i afirmisani su pjesnici oštećenog vida, stavljajući akcenat na kulturno stvaralaštvo osoba oštećenog vida, što se može pogledati na sledećim linkovima: https://ss-cg.org/?p=2230, https://ss-cg.org/?p=2248, https://ss-cg.org/?p=2265, https://ss-cg.org/?p=2268, https://ss-cg.org/?p=2273.

U Savezu slijepih s ponosom ističu da su do danas kreirali i objavili 600 audio fajlova sa poetskim sadržajima, na čemu posebno zahvaljuju volonterima i partnerima: Ratkovićevim večerima poezije iz Bijelog Polja, Forumu mladih pisaca KIC-a iz Podgorice i Književnom klubu JU Zahumlja “Poenta poetika” iz Nikšića.

Podśećamo da pjesnici, odnosno pjesnikinje mogu izabrati da sami čitaju svoje pjesme ili da neko iz studija čita njihove zapise. Muzičku podlogu za svoje pjesme, mogu izabrati pjesnici, a ukoliko to ne žele, biraju je zaposleni koji rade na projektu „Audio poezija“. U okviru emisije Ogledalo duše, koja se po programskoj šemi radija Feniks emituje premijerno poneđeljkom u 12h, a reprizno srijedom u 12h, promovišemo pjesnike i pjesnikinje i njihovo stvaralaštvo.

U narednim sedmicama gosti Ogledala duše će biti članovi književnog kluba Poenta poetika, koji će podijeliti stihove iz trećeg Zbornika “Mozaik“.

Na kraju, vjerujemo i očekujemo da će se i u buduće pjesnici i pjesnikinje, volonteri i volonterke interesovati i priključivati realizaciji aktivnosti, te da će se Audio poezija dalje razvijati i obogaćivati i biti u službi svih ljubitelja poezije. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =