Šavničko kulturno ljeto 2015 – Otvorena izložba “Pogledi”

 

Savnik - 2

 
 

14.09.2015.

 

U okviru “Šavničkog kulturnog ljeta 2015” u galeriji Centra za Kulturu, sport i medije Šavnik, otvorena je  izložba “ POGLEDI” akademskih umjetnika Željka Delića, Miluna Miška Čvorovića i Igora Šuntića. Postavku čine Instalacije, skulpture i fotografije.

 

Savnik - Opstina i Centar za kulturu

 

Izložbu je otvorio prof. dr Drago Perović

“Svi smo bili u prilici i imali dosta sustreta sa ovakvim kamenim izrazima na fotografijama Igora Šuntića, sa vizijama kosmosa, svijeta  vaseljene u cjelini kakve imamo u skulpturama Miška Čvorovića, sa bezbroj sličnih ogranaka od drveta i štapova kojima su se naši stari služili, (instalacija Željka Delića) a nikad od nas niko nije to uspio da u svojoj svijesti prizove kao samo srce umjetnosti, koja jeste traganje za istinom i otkrivanje same te istine. Dakle, oni sva trojica, upadaju u taj naš svakodnevni, prosječni svijet i daju nam neku njihovu novu srž, neko njihovo novo bivstvo, nešto u čemu taj svijet istinski jeste  a da mi to nemožemo našim svakodnevnim viđenjem i našim običnim pogledom nemožemo da razmotrimo.”

 

Otvaranje izlozbe - 1

 

Milun Miško ČvorovićMilun Miško Čvorović: “Rođen sam u selu Mokro i inspiraciju pronalazim u sjećanjima iz djetinstva koje sam ponio odavde posmatrajući prirodu i svakodnevni život. Moje skulputure nastaju transponovanjem prirodnih oblika. Skulpture koje su večeras izložene su nastajale u periodu od 2013-2015 godine a na ovom ciklusu radim desetak godina. Večeras izloženu postavku “Crno-bijeli svijet” čine 18 skulptura potavljenih u krug, u parovima i četiri skulpture koje formiraju krst u centru kruga. Za ovaj koncept sam inspirisan razmišljanjima o životnim i vremenskim krugovima koji se periodično ponavljaju.”

 

Milun Misko Cvorovic - Crno bijeli svijet

 

Željko Delić
Željko Delić:
“Instalacija “Step by step” je nastajala u periodu 2013-2015 godine. Materijal za instalaciju je sakupljen na prostoru Komarnice i Durmitora. Na ovu ideju sam došao razmišljajući o štapu kroz istoriju civilizacije. Štap kao simbol uspona i pada.”

 
 

Zeljko Delic - step by step

 

Igor ŠuntićIgor Šuntić: “Na ciklusu “Testimonies”(svjedočenja) radim od 2009 godine, a izbor večerašnjih radova je nastajao u periodu 2009-2015 godine. Mene interesuju konkretno likovni elementi i slikarski momenti: slojevi, obojenja, taloženja, strukture, linije, akcenti, koje nalazim u prirodi na kamenu ili stijenama. “Kamene slike” – kamene površine koje su nastale hiljadama godina, raznim atmosferskim, biološkim i geološkim procesima, fotografišem, zatim selektujem-biram određene djelove, intervenišem i na kraju spajam u jednu cjelinu – kompoziciju.”

 

Igor Suntic - Green harmony

 

Izložbu prati obiman katalog, a u predgovoru kataloga prof. dr Drago Perović je napisao: “Svima nam je poznato još od mračnog Heraklita da se u jednoj istoj rijeci ne može ni dva a kamoli tri puta okupati. Ovaj umjetnički trohvat koji je pred nama večeras postavlja pitanje da li se u tri rijeke možemo odjednom okupati? Da li se sa tri različita umjetnička izraza možemo suočiti sa istim umjetničkim doživljajem? Nije li svaki umjetnik jedna rijeka koja teče, putuje, nosi, nanosi, spira, glača, oblikuje, probija, izbaca, raznosi, zaliva, hrani, pitâ i pita?

Svaka od ovih postavki je samo izabrani djelić njihovog stvaralaštva. Ali stvaralaštvo jeste stvaralaštvo samo ako se u svakom i najmanjem dijelu odslikava njegova cjelina i naznačuju njegove neograničene mogućnosti.”

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORIMA I IZLOŽBI
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Izlozba Pogledi - katalog naslovna

 

INTEGRALNI GOVOR DOC. DR DRAGA PEROVIĆA NA OTVARANJU
MOŽETE PROČITATI AKO KLIKNETE NA FOTOGRAIJU ŠAVNIKA

Savnik - 4

 

Otvaranje izlozbe - 2

Otvaranje izlozbe - 3

Otvaranje izlozbe - 4

Otvaranje izlozbe - 5