Sedmi broj časopisa Identitet

Cetinje, 29.03.2022. 


Iz štampe je izašao sedmi broj IDENTITET-a, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Novo izdanje otvara prilog iz Hrvatske u kojem Nenad Stevović donosi ekskluzivni intervju sa slikarem Dimitrijem Popovićem.

Iz Njemačke u tekstu pod naslovom „Njemci i Crnogorci” dr Nenad Popović sublimira 1600 godina odnosa dvije nacije, a skandinavsku iseljeničku priču iz Švedske donosi Dragan Smolović.

Magistrand Alek Barović iz Dablina piše o crnogorskim političkim emigrantima u Irskoj između dva svjetska rata, dok iz Skoplja podršku Identitetu šalje makedonski intelektualac Janko Nikolovski.

Iz Srbije Dušan Žugić predstavlja crnogorsku zajednicu iz Topličkog kraja, a dr Milan Gašović u rubrici Antifašizam govori o životnom putu Vidoja Žarkovića.

Povodom tri izložbe art projekta „Što je nama naša borba dala?” tekst potpisuje istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović, dok Nekrolog akedemiku Miloradu Nikčeviću čitamo iz pera doktoranda filologije Aleksandra Radomana.

Iz  Buenos Ajresa magistand Dragana Otašević predstavlja projekat Crnogorski razgovori u Latinskoj Americi.

Dr Srđa Martinović piše o Crnogorcima u američkoj vojsci, a diplomata Dejan Vuković donosi prilog iz istorije crnogorskog iseljeništva.

Tu su i prilozi sa promocija romana italijanske književnice Aleksandre Skvarte u Crnoj Gori, sa druge Likovne kolonije „Lovćenački koloriti” i sa sedmog Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici, dok su u rubrici Crnogorska emigrantska poezija objavljeni stihovi Ivana Jakšina Brajovića.

Časopis Identitet izlazi periodično, izdavač je „Crnogorski identitet” sa Cetinja, a glavni i odgovorni urednik je Nenad Stevović.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =