Sedmi dan 31. Kotorskog festivala pozorišta za djecu


Dok pokušavamo da se naviknemo na novi saobraćajni sistem i pametne semafore koji se trude da umanje gužvu – trgovi, pjacete i pozorišna gledališta postaju sve manji pred velikim brojem festivalskih zaljubljenika. Uostalom, svi se, pa i mi odrasli, trudimo da budemo pametni, a često zaboravljamo da iza pametnih tehnologija, ali i pametnih umova i odluka, stoji dosta rada i strpljenja. Festival, baš zato, sebe daje ne samo đeci, već i roditeljima. 

Sedmi dan Festivala bio je posvećen i odraslima, koji se trude da opravdaju svoju ulogu zrelih i odlučnih, pogotovo pred najstrožim kritičarima – đecom.

Roditelji su, u prijepodnevnim časovima imali priliku da u prostoru Kreativnog haba (zgrada Starog zatvora) prisustvuju edukativno-teorijskom programu pod nazivom “Izgrađivanje što boljih odnosa sa đecom – put ka prevenciji nasilja” koji je vodila psihološkinja Ranka Šarenac.

Plesni studio ‘’Alisa’’ Kotor je na Trgu od oružja, kao i svake godine, sa nama podijelio magiju plesa priredivši program “Sva Alisina djeca”.

Na Ljetnjoj pozornici četrdesetak mališana bili su dio četrdesetpetominutnog časa “Lagarije – čas o surogatu”, nastalog u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu (KFPD), Kulturnog centra (KC) ‘’Nikola Đurković’’ i Dramskog studija (DS) ‘’Prazan prostor’’. Koncipiran kao predavanje – performans koji govori o idejama, usamljenosti, emocijama i mašti, ”Lagarije – čas o surogatu” je rađen prema motivima animiranog filma ”Surogat” Dušana Vukotića.

Stagnirati u pozorištu, često znači i nazadovati. Festival se trudi da vodi računa i o svojoj budućnosti, kao i o budućnosti svojih kolega iz regiona.

Tako se prvi okrugli sto ovogodišnjeg Festivala odvija danas, na temu “Od malih nog(u): Tranzicija festivala u instituciju i održivost menadžerskog tipa pozorišta” i počinje u 10 h u Kreativnom habu (zgradi Starog zatvora).

Ostatak dana na repertoaru nas očekuje:

U Kulturnom centru ‘’Nikola Đurković’’ u 20 h, drugari iz Pozorišta za djecu i mlade, Skoplje, naučiće nas da prevazilazimo barijere i gradimo iskrena prijateljstva izvodeći predstavu ”Ronja, kći razbojnika”.

Skečeve, recitacije, plesne i muzičke tačke upakovane u program ”Pozornica dječije mašte” će u 21 h na Trgu od oružja izvesti za nas talentovani mališani iz OŠ ‘’Narodni heroj Savo Ilić’’, OŠ ‘’Njegoš’’, OŠ ‘’Veljko Drobnjaković’’ Risan, OŠ ‘’Ivo Vizin’’ Prčanj, OŠ ‘’Nikola Đurković’’ Radanovići.

Ljetnja pozornica i večeras je rezervisana za četrdesetpetominutni čas koji počinje u 21. 30 h – ”Lagarije – čas o surogatu”, u produkciji KFPD, KC ‘’Nikola Đurković’’ i DS ‘’Prazan prostor’’, jer nije da odmet utvrditi gradivo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =