Sedmi međunarodni književni festival “LiTeritorija”


Sedmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 24. do 26. maja 2023. godine. Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom ”Poezija u pokretu“ okupiće pjesnike iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Švajcarske.  Riječ je o nastavku projekta Kuće poezije i Berlinskog festivala poezije VERSschmuggel/Krijumčarenje stihova u kojem je KIC ”Budo Tomović” bio partner iz Crne Gore. U okviru projekta pjesnici koji pišu na njemačkom jeziku i na B/H/C/S jeziku, su u parovima, međusobno prevodili stihove na svoj jezik. To je omogućeno uz posredovanje tumača i unaprijed pripremljenih „grubih” prevoda, da u timovima po troje, „švercuju” (schmuggel) svoje stihove, stilske kontekste i kulturološke konotacije preko granica jezika.

Kao i ranijih godina, programi su dijaloški. U okviru prve dvije večeri biće održan razgovor sa piscima Alenom Brlekom, Štefanom Šmicerom, Mašom Seničić i Nikolom Ćorcem (24.05), Sašom Garcetijem, Bojanom Vasićem, Janom Radičević i Franciskom Fiksl (25.05), a treće večeri biće predstavljena višejezična antologija, u nizu čitanja zastupljenih autora, uz simultani prevod. Moderator programa biće književni kritičar Vladimir Arsenić. Ovi programi održavaće se u sali DODEST, od 20 sati.

Na ovogodišnjoj LTteritoriji, sva tri dana, prevoditeljka Elvira Veselinović vodiće prevodilačke radionice sa grupom studenata Studijskog programa za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću. 

Festival su ove godine podržali Ambasada Austrije u Crnoj Gori i švajcarski program za kulturu Pro Helvetia.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 12 =