Sekretarijat za kulturu Glavnog grada Podgorica – Svečano otvorena manifestacija „Dani Dragana Radulovića“


Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za đecu i mlade “Dani Dragana Radulovića”, u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Otvarajući manifestaciju prof. dr Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, istakla je da “Dani Dragana Radulovića” imaju veliki značaj za Podgoricu i sve one koji poštuju njegov lik i djelo. Zahvaljujući manifestaciji, u prilici smo da istražujemo bogat književni opus “vječitog dječaka”, ali i ukazujemo na važnost književnosti u našem svakodnevnom životu, koja nas povezuje i inspiriše. Ona je vječni podsjetnik na našu ljudskost i našu sposobnost da se izrazimo na načine koji nadilaze granice jezika i vremena. Dokaz za to su život i djelo velikog Dragana Radulovića, kazala je Injac.

Injac je pozvala građane, posebno mladu generaciju da istražuju, čitaju, pišu. – Knjige su prozori u svijet, a kroz riječi Dragana Radulovića i danas otkrivamo nove horizonte i imamo privilegiju da nam njegov književni opus bude putokaz na putu koji zovemo život, istakla je.

U svečanom programu đeca iz Umjetničkog ateljea “Arlekin” govorila su Radulovićeve stihove, a nastupio je i hor “Zvjezdice”.

Književna nagrada “Dragan Radulović” ove je godine pripala hrvatskoj spisateljici Ozani Ramljak za roman “Kako je Bluno tražio ljubav”, obogaćen ilustracijama Ivane Crnošije Galović, objavljen u izdanju Hrvatskog društva književnika za đecu i mlade iz Zagreba. Laureatkinji će nagradu uručiti predsjednica žirija Dragana Kršenković Brković u 17 časova na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, nakon čega će uslijediti promocija nagrađenog romana.

Od 18 časova, na istom mjestu, biće promovisan dvobroj (105/106) književnog časopisa za đecu „Osmijeh“. Časopis je savremenom koncepcijom, sadržajem i kvalitetom izazvao izuzetno dobar prijem kod đece, đečijih pisaca, stručnjaka koji se bave književnošću za đecu i mlade, kao i nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i šire. O časopisu „Osmijeh“ govoriće pisac Šimo Ešić, glavni i odgovorni urednik časopisa Goran Radoičić, te članovi redakcije Dejan Đonović i Velimir Ralević, kao i generalna sekretarka Udruženja crnogorskih pisaca za đecu i mlade Isidora Jovović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


six + seventeen =