Šest nagrada za Ćelavu pjevačicu u Rijeci


Pozorišna predstava “Ćelava pjevačica“, u režiji Jagoša Markovića, i u produkciji Centra za kulturu Tivat učestvovala je u takmičarskoj selekciji 29. Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, gdje je osvojila čak šest nagrada.

Festivalski stručni žiri u sastavu Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba, Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba i Katerina Kocevska, dramska glumica iz Skoplja dodijelili su nagrade uz sledeća obrazloženja:

-Nagrada Anđelko Štimac za najbolju režiju dodjeljuje se posthumno Jagošu Markoviću za predstavu Ćelava pjevačica, Centra za kulturu Tivat. Jagoš Marković je na ingeniozan način spojio teatar apsurda, svijet malih ljudi sa Mediterana i univerzalne ljudske slabosti.

-Nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu pripala je Olgi Odanović za ulogu gospođe Borio u predstavi Ćelava pjevačica Centra za kulturu Tivat i u režiji Jagoša Markovića. Gospođa Odanović je vhunskim glumačkim artizmom na scenu donijela lik žene između crnohumorne i monstruozne pojave.

-Nagrada Darko Gašparović za najbolju dramaturgiju dodjeljuje se Jagošu Markoviću posthumno za adaptaciju teksta Ćelava pjevačica Eugena Ionesca u produkciji Centra za kultura Tivat.

-Nagradu Ružica Nenadović Sokolić za najbolju kostimografiju dobiva Marija Marković Milojev u predstavi Ćelava pjevačica, Centra za kulturu Tivat u režiji Jagoša Markovića. Kostimografija Marije Marković Milojev ingenizno dočarava dekadentni millieur mediteranskog malog mjesta. 

O Nagradi publike Dalibor Foretić odlučila je publika izjašnjavanjem na ulaznicama kao glasačkim listićima.

-Nagrada poublike dodijeljena je predstavi “Ćellava pjevačica“ ocjenom 4,81 (ove godine istu ocjenu publike dobile su još dvije predstave).

Žiri Novog lista u sastavu Kim Cuculić, Ervin Pavleković i Ivana Kocijan dodijelili su nagradu Mediteran medijskog pokrovitelja Novog lista Olgi Odanović u predstavi Ćelava pjevačica Centra za kulturu Tivat.

“Kao što sam i očekivao, na osnovu reakcije publike za vrijeme predstave, rekordne posjećenosti okruglog stola nakon odigrane predstave, komentara referentnih pozorišnih stvaralaca, znao sam da će ovo biti još jedno u nizu nagradama potvrđeno uspješno festivalsko učešće. Šest nagrada za Ćelavu pjevačicu na festivalu u Rijeci čini nas apsolutnim pobjednicima ovogodišnjeg izdanja festivala. Naš uspjeh je još veći kad uzmete u obzir činjenicu da su u konkurenciji osam takmičarskih predstava pored CZK Tivat učestvovali gotovo sve nacionalni teatri zemalja regiona. Ovo je svakako uspjeh svih nas koji smo učestvovali u ovoj produkciji na bilo koji način, i potvrda kvalitetnog i posvećenog rada Centra, i naravno da smo svi srećni i zadovoljni rezultatima koje postižemo zajedničkim snagama. Nagrade smo dobili i od stručnog zirija, i od publike i od Novog lista koji dodjeljuje jednu nagradu, a kako organizatori prenose, u Rijeci ne prestaje oduševljenje našom predstavom. Do sada 17 nagrada za Ćelavu pjevačicu na pet međunarodnih festivala, ali čini se da to nije kraj. Već u nedjelju nas očekuje igranje na međunarodnom festivalu Nušićevi dani u Smederevu.” – istakao je direktor Centra za kulturu Goran Božović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + 13 =