Šesta premijera u CNP-u: “Ibzen mašina” u neđelju


Predstava “Ibzen mašina”, prema dramama „Stubovi društva“, „Heda Gabler“, “Nora” i “Narodni neprijatelj” Henrika Ibzena, u režiji Ane Vukotić, premijerno će biti izvedena u neđelju, 28. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati. Repriza je dan kasnije u isto vrijeme.

Tekst je prevela Anka Katušić-Balen, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić- Pleština, a jezičku adaptaciju Ana Vukotić. Scenograf i dizajner idejnog rješenja plakata je Vanja Magić, kostimografkinja Lina Leković, za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Sonja Vukićević, a dizajn svjetla Vanja Magić i Ana Vukotić, koja potpisuje i izbor muzike. Asistentkinja rediteljke je Nataša Milićević, asistentkinja kostimografkinje Mia Đurović, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

Uloge tumače: Simo Tebješanin, Jelena Minić, Žana Gardašević-Bulatović, Miloš Pejović, Ana Vujošević, Aleksandar Gavranić, Luka Stanković (student III godine studijskog programa Gluma FDU Cetinje u klasi red. Prof. Branislava Mićunovića), Radmila Škuletić (studentkinja II godine studijskog programa Gluma FDU Cetinje u klasi vanr. prof. mr Branka Ilića), Lazar Đurđević, Jovan Dabović i Ana Vučković.

Na današnjoj konferenciji za medije, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Ilija Subotić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da nacionalni teatar jubilarnu 70. sezonu privodi kraju realizacijom šeste premijere.

Foto Duško Miljanić

“Nacionalni teatar ima obavezu da se u okviru repertoarske politike bavi inscenacijom djela koja pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini, tako da mi je drago što Crnogorsko narodno pozorište poslije više od dvadeset godina postavlja Ibzena, čije drame umjetnicima predstavljaju stalnu inspiraciju, a publici poziv na preispitivanje i promišljanje.

Uz činjenicu da je projekat “Ibzen mašina” okupio izuzetno referentnu autorsku i glumačku ekipu, vjerujem da će i ova predstava Ane Vukotić imati dug repertoarski život, kao što je recimo to slučaj s predstavom “Šćeri moja”, koja se već gotovo osam godina igra na našoj Velikoj sceni i gostovanjima ili “The Beauty Queen”, čiju dvadesetogodišnjicu kontinuiranog izvođenja obilježavamo u oktobru”, rekao je Subotić.

Rediteljka Ana Vukotić kaže da je dugo razmišljala o Ibzenovim komadima i prepoznavala aktuelnost i važnost da se jedan takav pisac u ovom vremenu ponovo postavi na scenu.

“U toj potrazi za naslovom nijesam se pronašla samo u jednoj priči i zajedno sa Željkom Udovičić-Pleštinom došla sam do jednog, čini mi se, vrlo dobrog rješenja, a to je da napravimo adaptaciju od četiri Ibzenove drame. Pored adaptacije, na koju sam posebno ponosna, ponosna sam i na ostatak autorskog tima i glumačku ekipu koji su dali svoj maksimum i zahvalna sam na velikoj podršci Pozorišta u svim segmentima produkcije. Nadam se da će publika osjetiti dobru energiju koju smo imali tokom procesa”, rekla je Vukotić.

Dramaturškinja Željka Udovičić-Pleština, pred ostalog,govorila je o povezanosti Ibzenovih drama u ovom projektu.

Stubovi društva imaju za osnovu lažni moral i želju za profitom, grabež za vlašću koja je kod nas prisutna, jer osigurava profit na uštrb društvene zajednice. Motivi Nore su tu jer daju izvrsnu mogućnost u jednoj takvoj savremenoj interpteraciji da se dalje diskutuju emancipacija i prava žena, a iz istog razloga su tu interpolirani i motivi iz Hede Gabler. A Neprijatelj naroda je nešto što nas se itekako tiče. Motiv Neprijatelja naroda smo mi, ćutljiva većina koja dopušta da se događa to što svi znamo da se događa. Ibzen je bio i hvaljen i osporavan zbog svojih djela, ali njegova subverzivnost nam omogućava savremeno čitanje njegovih komada”, pojasnila je Udovičić-Pleština.

Izuzetno referentnu autorsku ekipu predstave čini i Sonja Vukićević, koja jeradila koreografiju i scenski pokret. Istakla je da joj je bilo lako da napravi estetiku, dok je jako teško opisati dramaturgiju pokreta.

“Meni je bilo lako da napravim estetsku sliku pokreta u radu sa ovom glumačkom postavom”, rekla je Vukićević.

Kostimografkinja Lina Leković je kazala da joj je najveći izazov bio prikazati bogatstvo likova minimalističkim dizajnom i svedenim koloritom.

“Prilikom istraživanja za ovu predstavu uzeli smo u obzir najrazličitije inspiracije – od epohe do futurističkih kostima, ali kako bismo dobili skladan vizuelni identitet predstave i uklopili kostime u dizajn scenografije i teme kojima se predstava bavi, na kraju smo se ipak odlučili za stilizaciju savremenog kostima”, kazala je Leković.

Glumac Simo Trebješanin koji tumači glavnu mušku, odnosno ulogu gradonačelnika Bernika, kazao je da mu je posebno zadovljstvo što nakon deset godina ponovo radi u CNP-u baš na ovoj predstavi.

“Dobili smo jako dobru predstavu visokog umjetničkog standarda. Želim ovoj predstavi dug repertoarski i festivalski život, jer zaista imamo predstavu koja je reprezentativna u svakom pogledu”, istakao je Trebješanin.

O svojoj ulozi govorila je i glumica Jelena Minić.

“Dobila sam priliku da se bavim jednim tako kompleksnim ženskim bićem kao što je lik gospođe Bernik. Znamo svi da ženski likovi generalno nijesu toliko zastupljeni u literaturi, tako da ovo jeste sreća i privilegija koju sam dobila”, kazala je Minić.

Glumac Aleksandar Gavranić je rekao da je ispunjen odlazio sa proba tokom rada na predstavi i da smatra da su zajedništvo i mir preduslovi za sjajnu energiju koja je vladala u timu, a glumica Žana Gardašević-Bulatović da joj je uvijek zadovoljstvo biti dio tima rediteljke Ane Vukotić.

Glumci Jovan Dabović i Lazar Đurđević su kazali da s nestrpljenjem čekaju premijeru te da su uvjereni da će se predstava dopasti publici, a studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje Radmila Škuletić i Luka Stanković da su veoma zahvalni na prilici i da im je velika čast to što su dobili povjerenje da igraju u nacionalnom teatru.

Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti putem veb-sajta www.cnp.me i na biletarnici, a više informacija o aktivnostima Crnogorskog narodnog pozorišta dostupno je na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i Viber kanalu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine + two =