Šesto izdanje Rokumentarnih dana


Šesto u nizu izdanje Rokumentarnih dana je tu. Gostovanjem Kralja Čačka najavili smo karavan naše revije muzičkog dokumentarnog filma koji će ove godine umjesto standardna tri, posjetiti četiri crnogorska grada.

Rokumentarni dani se ove godine odvijaju pod sloganom „Osvajanje slobode“. Publika će imati prilike da pogleda dvanaest filmsko-muzičkih ostvarenja koja će biti podijeljena u tri glavne cjeline koje će se baviti antiratnim porukama, položajem manjina i ženskim glasovima u modernoj muzici i popularnoj kulturi. Neki od filmova koji će biti prikazani u ovim segmentima donose priče o putu Kralja romske muzike od Golog otoka do jednog od centralnih mjesta u muzičkom panteonu, o prvim antiratnim „open air“ koncertima u bivšoj Jugoslaviji i kako je muzika spajala nespojivo kao i o naporima djevojaka DJ-eva da promjene svijet sveprisutne elektronske muzike. Nakon svake tematske večeri biće upriličeni razgovori sa zanimljivim gostima.

U OFF Rokumentarnim danima donosimo nekoliko standardnih muzičkih priča poput one koju donosi trenutno jedan od najpopularnijih muzičkih dokumentaraca „In the Court of Crimson King“.

Osim toga što smo ove godine uveli par noviteta kao što su tematske cjeline i širenje manifestacije na predivni Kotor, potrudili smo se da ne zaboravimo ni najvažniji dio crnogorske populacije. U Nikšiću i Podgorici smo održali interaktivne radionice pod sloganom ovogodišnjeg izdanja Rokumentarnih dana i razmijenili mišljenja o moći muzike i načinima na koje je ona mijenjala svijet od II svjetskog rata na ovamo sa srednjoškolcima u ova dva grada. Ovo druženje nastavljamo i u drugim školama.

Nakon završetka filmskih projekcija planirane su još neke akcije, pa budite u toku.

Rokumentarni dani 6 – Osvajanje slobode

Podgorica / 201 Engaging Space, 9. Decembar od 17:00 časova
Podgorica / 201 Engaging Space, 10. decembar od 17:00 časova
Nikšić / Blues Brothers Bar, 16 decembar od 17:00 časova
Mojkovac / Centar za kulturu, 17. Decembar od 18:00 časova
Kotor / TBC

Satnice i detaljan program manifestacije biće dostupni na našem sajtu i društvenim mrežama.
ww.rokumentarnidani.me
www.facebook.com/rokumentarnidani
www.instagram.com/rokumentarni.dani

Rokumentarni dani 6 su dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv, od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =