Sinergija tradicionalnog pjevanja i pejzaža kolašinskog kraja


U Kolašinu je u subotu 17. decembra 2022. godine upriličena premijera promotivnog spota Ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina kojom je finalizovan projekat „Glasovi brda – Očuvanje ženskog arhaičnog pjevanja u Crnoj Gori“ nagrađen kao jedna od jedanaest najboljih evropskih priča o nasljeđu za 2022. godinu. Nosilac projekta bilo je NVU CIRTIP iz Kolašina uz partnerstvo sa Opštinom Кolašin, JU Centar za kulturu Кolašin sa svojom organizacionom jedinicom КUD-om „Mijat Mašković“, TO Кolašin, Ski-centrom Кolašin 1600, NP Biogradska Gora i Hotelom Bjanka. Sredstva za realizaciju obezbijeđena su iz EU Granta povodom Dana evropske baštine pod patronatom Savjeta Evrope i Evropske komisije a uz koordinaciju Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Na ovaj način, po riječima Davora Sedlarevića autora pobjedničke storije i menadžera projekta, započeto je sa demistifikacijom crnogorskog muzičkog nasljeđa kojim je dominirao arhaični tip dvoglasnog a cappella pjevanja i konačno su stereotipi o njemu pokazani kao neopravdani.

Nagrađeni projekat podrazumijevao je snimanje promotivnog spota, trajnih studijskih audio zapisa i kupovinu dijelova ženske svitne crnogorske nošnje za grupu „Đude“. Direktor Lider Mont Media dr Mirko Jakovljević koji je realizovao snimanje spota i bio saradnik na scenariju, istakao je značaj  „Đuda“ za kulturu sjećanja i očuvanje vrlo važnog elementa nasljeđa. Takođe, on je inicirao i snimanje posebnog dokumentarnog filma o „Đudama“ koji će biti njegov doprinos radu grupe kao jedan vid donacije.

Posjetioci su potom vidjeli zaista atraktivan spot sniman na lokacijama Biogradske Gore, Kamene rijeke, Izvora Biogradske rijeke i Dulovina, čija karakteristika je to da nijesu korišteni nikakvi savremeni muzički instrumenti. Simbioza tradicionalnog pjevanja i prostora u kom je to pjevanje nastajalo, opstajalo, a u velikoj mjeri, nažalost, i nestalo pokazala se kao adut u dodatnoj vizuelnoj promociji kolašinske turističke ponude koja u sferi etno-turizma polako dobija zaokružen proizvod. Kolašin je ovim potvrdio da je nezvanična „etno-prijestonica“ Crne Gore, a da je snaga i vizija desetak djevojaka iz Kolašina zasluženo na mapi evropskog nasljeđa. „Đude“ su vjerovatno poslednja formalna ženska grupa u Crnoj Gori koja je očuvala vještinu tradicionalnog pjevanja sa povremenim sazvukom sekunde, ponegdje nazivanim i pjevanje “na glas“.

Ovaj projekat realizovan je sredstvima Evropske unije i Savjeta Evrope. Stavovi izraženi u ovom projektu ni na koji način ne odražavaju zvanično mišljenje Evropske unije ili Savjeta Evrope.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + 3 =