Skoplje – Promocija knjige Dušana Radovića

 

 

Logo

 

 

Knjiga Dusana Radovica - naslovna

 

U organizaciji povjereništva Matice crnogorske u Republici Makedoniji, Saveza iseljenika iz Crne Gore i porodice Radović, u prostoru Matice makedonske-eksluziv u Skoplju, dana 20.02.2016 održana je promocija knjige Boško i Ljubica Radović-Sjećanje na porijeklo, nastanak i život njihove porodice autora Dušana Radovića.

 

Skoplje - Promocija knjige Dusana Radovica - 1

 

Madijator ove promocije bila je prvijenka makedonskog nacionalnog teatra Snežana Konevska dok je promotor bio prof. dr. Rubin Zemon, etnolog, antropolog i multikulturalist.

 

Skoplje - Promocija knjige Dusana Radovica - 2

 

Svojim nastupom guslar Rajko Radović uz svoju šćer Milicu dao je posebni ton ovoj promociji nastupajući sa dijelom svojega repertoara koji se odnosi na molbu ćerke cara Samoila Kosare svojem ocu da je uda za kneza Vladimira.

 

Skoplje - Promocija knjige Dusana Radovica - 3

 

Promociji su prisustvovali članovi porodice Dušana Radovića iz Makedonije kao i nekoliko pretstavnika iz Crne Gore.

Kako je istakao prof. Zemon ova knjiga predstavlja izuzetan primjer narodnog stvaralaštva u oblasti pisanja “narodne istorije” koja je u svijetu vrlo poštovana i značajna. Za pripadnike crnogorske nacionalne manjine ona je značajna jer predstavlja primjer očuvanja nacionalnog identiteta, crnogorskog jezika i kulture.

tekst: Sara Spasić
foto: Dušan Ivanović