Skoplje – Završno veče manifestacije „Makedonija o Njegošu“

 

 

 

Gorski vijenac

 

U organizaciji Makedonske Nauke i Umjetnosti, Makedonske Kinoteke i Zajednice Crnogoraca u RM održano je završno veče, jednomjesečne manifestacije „MAKEDONIJA O NJEGOŠU“. Ovo veče održano je 29.11.2013 godine u foajeu i kinosali Makedonske Kinoteke u Skoplju i imalo je tri odvojene cjeline. U foajeu su bili izloženi posteri svih osam dosadašnjih naslovnih stranica prijevoda Gorskoga Vijenca sa crnogorskog na makedonski jezik.

 

Mimi Gjorgoska – Ilievska

 

Drugi dio manifestacije otvorila je direktorica Makedonske Kinoteke Mimi Gjorgoska – Ilievska koja je u svojoj pozdravnoj riječi posebno istakla važnost ovih manifestacija za afirmaciju kultura Makedonaca i Crnogoraca.

 

Katica Ćulavkova

 

Promocijom fototipskog izdanja prvog prevoda sa crnogorskog na makedonski jezik akademika Blaža Koneskog iz 1947 godine u izdanju MANU a u povodu obilježavanja 200-godišnjice rođenja Njegoša prisutnima se obratila akademik Katica Ćulavkova koja je ujedno i autor predgovora za ovo izdanje.

Iz obimne promocije pod naslovom „Gorski Vijenac“ na makedonskom jeziku pročitan sa vremenske i vrijednosne distance,  izdvajamo: „crnogorski vijenac je jezični i duhovni ulog u konstituisanje crnogorskog kulturnog identiteta koji, su suprostavljajući se vanjskim kolonizatorima, suprostavio se i unutrašnjem kolonizatoru koji je podrivao uspostavljene tradicionalne, kulturne, religijske i etničke parametre.“

 

Zavrsno vece posveceno Njegosu

 

U produžetku večeri prisutnima je promotivno prikazan dokumentarni film „Noć skuplja dva vijeka“ režisera Branka Baletića sa makedonskim prijevodom.

 

Obracanje Miroljuba Orlandica

 

Na samom kraju prisutnima se obratio predsjednik ZCGM Miroljub Orlandić iskazujući posebnu zahvalnost MANU, Makedonskoj Kinoteci, Filološkom Fakultetu u Skoplju, OŠ Njegoš kao i crnogorskoj Kinoteci, Institutu za crnogorski jezik i književnost i posebno Slaviši Šćekiću koji je prikazani film preveo sa crnogorskog na makedonski jezik i pozajmio svoj glas pokazujući kako jedan od građana Crne Gore odlično govori makedonski jezik.

Zajednica duguje zahvalnost i firmama i pojedincima koji su podržali ovu manifestaciju a prije svega MANU koja je svim prisutnima poklonila po jedan primjerak knjige koja je večeras promovisana, kao i vinariji Tikveš, hotelu Kanet, Konica Minolti i Semoku.

 

Vino - Noc skuplja vijeka

 

Svi volonteri i profesionalci koji su doprinjeli realizaciji ove manifestacije dobili su bocu vina koju je za ovu priliku izdala ZCGM i vinarija Tikveš i to tipa Vranac special selection pod imenom „Noć skuplja vijeka“ sa originalnim crtežom Njegoševog lika crnogorskog slikara Nebojše Kavarića.

 

Skopje, 02.12.2013 god
Ivana Joksimović
Foto: Dušan Ivanović