Skoro nemoguća situacija

Povodom Svečane sjednice Skupštine opštine Budva, u srijedu, 22. novembra 2017. godine, ispred hotela „Budva“ postavljena je dokumentarna izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“. Izložba je bila dio kulturnog programa kojim se obilježava Dan opštine Budva.

Posmatrao sam izuzetno kvalitetnu i korisnu izložbu kako je nekako izgledala usamljena, ostavljena u kasne novembarske dane na praznom budvanskom šetalištu.

U trenutku mi je sinula ideja. Zamislite ovakvu situaciju, dio zidina Starog grada oslobođen od svih držača, kablova, tendi, reklama, najava u obliku zavjesa i pokrivača, silnog ugostiteljskog mobilijara. Poslije dugog vremena, ispred tako obnaženih, čistih zidina Starog grada postavljena je izložba „Kulturni pejzaž budvanskog priobalja“. Panoi postavljeni na držačima od prirodnog materijala, a na panoima tekstualne informacije osim na crnogorskom, i na još nekoliko svjetskih jezika. Hiljade turista svakodnevno obilazi Stari grad, zadržavaju se ispred izložbe i upoznaje kulturu ovog podneblja. A dio te kulture je tu, odmah iza panoa. Turisti prilaze, dodiruju kamen, uočavaju njegove bore izazvane vjekovnim trajanjem, upoznaju se sa istorijom ovog grada koja je utisnuta u tim zidinama.

Da, nažalost, skoro nemoguća situacija, iako je sve tu, na dohvat ruke.