Slavica Milošević – Antares kao zvijezda koja će ostaviti vječni sjaj na likovno stvaralaštvo Dalibora Dada Ćetkovića


O AUTORKI

Slavica Milošević je rođena 14.08.1992. u Crnoj Gori.

Član je Udruženja književnika Srbije.

Član je Američkog PEN-a.

Objavila je par knjiga koje ističu stil refleksivne lirike, poezije u prozi, poezije, esejistike mikro-eseja, kolažiranja i intertekstualnosti.

Takođe je objavila izdanje na engleskom jeziku: “It’s all said Amelie” koja predstavlja kolekciju izabranih eseja iz sledećih knjiga: “Cirkuzant, idealista i budala”“Neka me uteši nebo” i “Sve je rečeno Ameli”.

Bloger je izraelskih medija: “The Jerusalem Post” i “The Times of Israel”.

http://www.jpost.com/Blogger/Slavica-Milosevic

http://blogs.timesofisrael.com/author/slavica-milosevic/


ANTARES KAO ZVIJEZDA KOJA ĆE OSTAVITI VJEČNI SJAJ NA LIKOVNO STVARALAŠTVO DALIBORA DADA ĆETKOVIĆA


„Možeš da gledaš sliku cijele neđelje i nikad više da ne pomisliš na nju. Možeš da pogledaš sliku na sekund i da razmišljaš o njoj cijelog života.“

Joan Miro„Neću biti pretenciozna ako kažem da se o slikama ovog umjetnika veoma razmišlja, ostaće za života i razmišljaće se o njima cijelog života.“

„Ad aspera per astra“
Tako su latini govorili


Dalibor Dado Ćetković  je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru.

Trebinje je poznato kao grad meda, vina i žutih ruža, očito i neiscrpnih iskri Sunca inspiracije.

Dalibor Dado Ćetković je rođen u Baru (Crna Gora) 22.11.1982. godine. Četvorogodišnju srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju (Crna Gora), upisao je 1997. god. i diplomirao kao likovni tehničar 2001. god. na odsjeku za slikarstvo. Iste godine upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju (Bosna i Hercegovina), a diplomirao je 2007. godine u klasi profesora Marka Musovića na slikarskom smjeru i stekao zvanje Diplomirani akademski slikar. Od 2008. godine je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore – ULUCG. Pored slika i crteža u raznim tehnikama, uradio je brojne skulpture, fotografije, video radove, kao i mnoga dizajnerska idejna rješenja za: knjige (naslovne strane i ilustracije), plakate, logotipe, umjetnički nakit, dizajn za enterijere… zatim gitarske muzičke instrumentale za svoje video klipove itd. Takođe, uradio je i mnoge restauracije starih i oštećenih slika. Od 2014. godine, u svom ateljeu u Baru, počinje predano, kao likovni pedagog, da obučava i priprema učenike za profesionalno bavljenje likovnim umjetnostima.

U Novembru 2019. godine odlazi u Sjedinjene Američke Države (Phoenix-Arizona-USA), gdje uz brojne saradnje predstavlja svoje stvaralaštvo na festivalu umjetnosti First Friday u Finiksu.

Učestvovao je na brojnim likovnim radionicama, likovnim kolonijama i dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Godine 2020. postao je dio tima na međunarodnom trilateralnom Interreg IPA-CBC umjetničkom projektu COMPLICITIES.

Do sada je imao 16 samostalnih i preko 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze širom svijeta u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Baru.

Član je ULUCG od 2008. a do sada je imao 12 samostalnih izložbi i više od 50 kolektivnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Ćetković ove godine učestvuje u međunarodnom trilateralnom Interreg IPA-CBC kulturnom projektu Complicities sa sektorskom grupom Dizajn.

„Antares”

U prevodu “Antares” znači rival Aresu. (oponentu Marsa)

Metafizičke fikcije, inspiracije su veoma prisutne u Ćetkovićevom radu.

Kako  sam kaže za rad mu je potreban odmor, ljubav i mir.

Ciklus slika koji je naslovljen izložbom „Antares nastao je u Arizoni, daleko od domovine.

Šta je to Dada inspirisalo u Sjedinjenim Američkim Državam, pritom da nesebično dijeli ljubav prema Crnoj Gori?

Da li naši umjetnici bi trebali prvo biti priznati u drugim zemljama pa će im se tek onda osvrnuti u našoj?

Za Dadov rad Dr.Milun Lutovac govori sljedeće:

“Oko je usmjereno na igru pojavnosti dok je vid duha sav u ezoteriji i metafizičkom. Na slikama Dalibora Ćetkovića granične linije, ako uopšte postoje, ne dijele i ne razdvajaju polja palete, već mire, ujednačavaju i benevalentnim duhovima, i same sobom, povezuju strane koje, igrom slučaja, čine posebnu cjelinu. Granica je kod Dalibora šav, a ne procjep. Povezujući tonske razlike ona, drži višestranost na okupu i održava u igri, igru paraestetike. Kao da nam ovaj usredsređeni stvaralac poručuje da samo u prekoračenju čulnih granica možemo doprijeti do binarne strasti, vatreno crvene i smaragdno zelene zvijezde Antares, čiji je on izaslanik na zategnutom slikarskom platnu”.

Antares znači Sloboda, svojstvenost, hrabrost, slobodan pokret umjetnika.

Antares je zvijezda koja je doista našeg umjetnika insirisala i uznijela do dijamantskih inspiracija.

Nagrada „Umjetnička kutija“ koja mu je dodjeljena u Los Anđelesu je samo početak jedne nove kompozicije likovnog stvaralaštva. Njegovi radovi i potezi su nepredvidivi, izuzetno se prožimaju niti realnosti snova, kadkad i izgledaju iluzorno kako bi smo se zamislili, kakav krug naš život predstavlja?

„Umjetnost je ovjdje preživljavati kao umjetnik“ jednom prilikom je izjavio Ćetković.

Jedan je od rijetkih umjetnika koji je sam  išao kroz vatru rizika. U umjetnosti postoje samo sva puta: Ponor ili uspjeh. Dado je uspio.

Dalibor Ćetković je dobitnik je počasnog priznanja za sliku ,,Muzička kutija“ na žiriranoj internacionalnoj izložbi ,,Abstract“ u Los Anđelesu, u organizaciji Art Show International – Los Angelesu.

Nagrada „Umjetnička kutija“ je je samo početak jedne nove kompozicije likovnog stvaralaštva. Njegovi radovi i potezi su nepredvidivi, izuzetno se prožimaju niti realnosti snova, kadkad i izgledaju iluzorno kako bi smo se zamislili, kakav krug naš život predstavlja?

Daću sebi dovoljno slobode da kažem, ako je Amerika dala Dadu prestižnu nagradu, šta mi čekamo?

U vrijeme Korona krize Dado je naporno radio, pravio je online izložbe i sljedeće izjavio:

Dadod je izjavio da mu je doista veliko zadovoljstvo da svoju sreću podijeli sa širom punlikom. Prošli su dani kad su njegovi radovi bili stavljani iza ćoškova, sada se otvaraju vrata prestižnih izložbi.

“Drago mi je i to što mogu da ukažem kako likovna umjetnost može da živi, iako je ova pandemija mnoge stvaraoce, nažalost, marginalizovala. Činjenica je da umjetnik kod nas od svoje umjetnosti teško opstaje pa se mora uložiti veliki napor da bi se živjelo za umjetnost. Kako sam i ranije govorio, umjetnost je živjeti kod nas kao umjetnik”, smatra Ćetković.

Umjetnost kod nas može da živi kod onih koji ne odustaju i shvataju da im niko neće pomoći sem njih sami. Ćetković je primjer umjetnika koji se lavovsko borio da svoje stvaralaštvo predstavi širom Crnge Gore, zato je i uspio i tek će da uspije i istinski će da se približi omiljenoj zvijezdi Antares jačinom orlovih krila, dokazao je da je upravo to ključ nesalomivosti.

Nije rijetkost da je većina kvalitetnih umjetnika bila šikanirana, njihov rad se krio iza kulisa, međutim kad su otišli, pa se vratili i dobili priznanje, sve se mijenja al je ovaj umjetnik ostao jednako skroman i plemenit.

Osnova umjetnost je spaljivanje gordosti i biti skroman.

Učestvovao je u više od deset izložbi u svijetu:

Turska

Bngladeš

Južna Koreja

Indonezija

London

U više zemalja Južne Amerike

,,Drugačiji svijet je moguć zauvijek u miru“, u okviru kojeg se organizuju simultane izložbe u više od 120 zemalja svijeta, kordinatoj je naš Dado.

Zašto sam odlučila da pišem o Dadu Ćetkoviću?

Zato što je njegov potez četkice, inspiracije i stvaralaštva splet zvijezda koje ostavljaju bez daha.

Posebno su mi se svidjeli motivi orla na njegovi slikama.

Orao kao ptica nepristajanja, nepokolebljiva.

Orao je borac i istrajan.

To su karakteristike umjetnika.

Dok posmatrate njegove slike tiho pronalazite iskre sebe, valjano i nevaljano, ono što se ponavlja, one su prošlost i budućnost i svakako ostaju kao slikartvo koje će označiti specifičnu epohu budućnosti.

Da li biste vi smjeli da budete ono što je Antares Marsu – oponent?

Da li bi ste smjeli da zagrlite motive divljeg orla i hrabro istupite korak dalje stvarajuči specifičan stil.

Prvi put kad sam pogledala Dadove učinila sam a trenutak da sam vidjela poteze genija umjetlosti – Poloka, ali to je bio Dado, ne s tolikom agresivnom ekspresijom ali dovoljnom da se zagledate, ne pomaknete i pratite splet boja koje šalju poruku onima koji žele da shvate umjetnika što nam želi poručiti.

Spaja nespojivo, pustinju i more, realno i iracionalno san i javu koje odražava kroz svoje slike.

Nerjetka rečenica Četkovića je: „Ako radite nešto reda radi bolje da ništa ne radite“.

Upravo Dado nikako nije znao i ne zna za red, zna sam za neumor i da se srcem i dušom posveti umjetnosti.

Forme, formalnosti i rigidna pravila redova ruše koncepciju duhovnog i svojstvenog.

Umjetnost je ništa drugo do pronalaženje duhovnog u sebi.

„Svaka slika je pjesma bez riječi“

  • Horace

Ćetkovićeve slike oduzimaju na tren riječi, podstiču misli koje smo potiskivali i oduzimaju dah.

Polok, Kadinski, Ćetković

„Razapnem platno prije nego što počnem da slikam, a slika nija štafetija. Više volim da ga prikucam za tvrd por ili zid.

Osjećam se bliži, više sam os slike,  jer tako mogu da je obilazim. Da radim sa sve četiri strane i bukvalno budem na slici.“

„Kad sam u mojoj slici nisam svjestan onog što radim. Tek poslije upoznavanja svhvatim šta mi je bilo po posredi. Ja se ne plašim da se mijenjam. Ja pokušavam tom životu da izvije.“

– Polok

Kadinski je smatrao da je da je iskazivanje unutrašnje realnosti ključno za postizanje moralnog integriteta. Sve ispod toga bi, ne samo potkopalo umjetničku vrijednost, no i duševno naškodilo umjetniku. Nadalje, istinski umjetnici bi, mislio je, trebalo da se pripreme da će biti neshvaćeni kroz cijeli svoj životni vijek.

Nestvaćeni su bliže slike, aspstrakcija je magija do koje rijetki dopru.

Slikar odlazi od djela kad iscrpi osjećanja i emocije, poklanja je nama, zapitajmo se koliko to cijenimo?

Kolektivne izložbe:

1

– 1995. Galerija u kampu izviđača slikara, Kovačica (Srbija)

– 1997. Jesenja izložba, Galerija „Most“, Podgorica (Crna Gora)

– 1998. Umjetnička galerija „Sue Ryder“, Herceg Novi (Crna Gora)

– 1998. Srpsko poslanstvo, Cetinje (Crna Gora)

– 1999. Galerija „Buća-Luković“, Kulturni centar Tivat (Crna Gora)

– 1999. Kulturni centar „Vojislav Bulatović“, Bijelo Polje (Crna Gora)

– 1999. Galerija „Sunce“, Podgorica (Crna Gora)

– 2000. Xll internacionalni bijenale grafike, Torun (Poljska)

– 2001. KIC „Budo Tomović“, Podgorica (Crna Gora)

– 2002. Galerija ALU, Trebinje (BiH)

– 2002. Izložba na otvorenom, Dučićeva ulica, Trebinje (BiH)

– 2003. Galerija ALU, Trebinje (BiH)

– 2004. Galerija ALU, Trebinje (BiH)

– 2005. Umjetnička galerija UG BIH , Sarajevo (BiH)

– 2006. Majdan Art – Internacionalni simpozijum zlatarstva, Majdanpek (Srbija)

– 2007. Galerija „Velimir Leković“ – “Pristan, sjećam se”, JP Kulturni centar Bar (CG)

– 2008. Barski likovni umjetnici, Nirnberg (Njemačka)

– 2008. Grupna izložba barskih likovnih umjetnika, Frankfurt (Njemačka)

– 2008. Galerija “Marko Krstov Gregović” – Treće međunarodno bijenale akta, Petrovac (Crna Gora)

– 2009. Galerija „Velimir A. Leković“ – “Baru u čast”, Bar (Crna Gora)

– 2010. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnost u minijaturi“, MajdanArt, Majdanpek (Srbija)

– 2010. Umjetnički paviljon ULUCG – 65. tradicionalna izložba, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Podgorica (Crna Gora)

– 2010. AthensArt-2010, International Art Exhibition of Centre of Arts For Seasons / Internacionalna izložba CA4S, Technopolis, Atina (Grčka)

– 2011. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnost u minijaturi“, MajdanArt, Majdanpek (Srbija)

– 2011. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnički nakit“, MajdanArt, Zavičajni muzej, Petrovac na mlavi (Srbija)

– 2012. Galerija „Velimir A. Leković“ – XXV Barski ljetopis – Likovni umjetnici Bara, Bar (Crna Gora)

– 2013. Umjetnički paviljon ULUCG – 68. tradicionalna izložba, Podgorica (Crna Gora)

– 2013. Galerija “Velimir A. Leković” – Umjetničko čitanje Njegoša (200 godina), Bar (CG)

– 2014. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnost u minijaturi“, MajdanArt, Matica iseljenika Srbije, Beograd (Srbija)

– 2014. Umjetnički paviljon ULUCG – 69. tradicionalna izložba, Podgorica (Crna Gora)

– 2014. Udruženje likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo – ll internacionalni salon grafike, Kraljevo (Srbija)

– 2014. Donatorska izložba “Bar nije zaboravio 1979 godinu” – Galerija Velimir A. Leković – Bar (Crna Gora)

– 2014. CA4S & HARDEKO -Bispgarden / Sweden 2014 (Švedska)

– 2015. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnost u minijaturi“, MajdanArt, Matica iseljenika Srbije, Beograd (Srbija)

– 2015. Umjetnički paviljon ULUCG – 70. tradicionalna izložba, Podgorica (Crna Gora)

– 2015. Municipal Conservatory – Skala Oropos – Athens Art International Arts Festival OROPOS /GREECE 2015 (Grčka)

– 2016. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnost u minijaturi“, MajdanArt, Majdanpek (Srbija)

– 2016. Umjetnički paviljon ULUCG – 71. tradicionalna izložba, Podgorica (Crna Gora)

1

– 2016. SUITE382DSG – izložba slika i crteža, Lastva Grbaljska (Crna Gora)

– 2016. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnost u minijaturi“, Muzej primenjene umetnosti, Beograd (Srbija)

– 2016. JU Ratkovićeve večeri i poezije, Bijelo Polje (Crna Gora)

– 2016. Presjek savremene crnogorske likovne scene 2006-2016 (selektor Žana Filipović)

 1. Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica (Crna Gora)

 2. Dvorac kralja Nikole, Nikšić (Crna Gora)

 3. Galerija Velimir A. Leković, Bar (Crna Gora)

 4. Zbirka pomorskog nasljeđa, Porto Montenegro, Tivat (Crna Gora)

 5. Kuća Rista Ratkovića, Bijelo Polje (Crna Gora)

 6. Galerija Miodrag Dado Đurić, Cetinje (Crna Gora)

– 2017. Umjetnički paviljon ULUCG – 72. tradicionalna izložba, Podgorica (Crna Gora)

– 2017. Međunarodna izložba minijatura – „Umetnost u minijaturi“, MajdanArt, Majdanpek (Srbija)

– 2018. Umjetnički paviljon ULUCG -73. tradicionalna izložba, Podgorica (Crna Gora)

– 2018. Galerija Velimir A. Leković – Barski likovni umjetnici / 31. Barski ljetopis, Bar (Crna Gora)

– 2018. Galerija “Marko Krstov Gregović” – Internacionalni bijenale akta, Petrovac (na moru) (Crna Gora)

– 2018. Galerija “Ilija Šobajić” i “Nikola l” – Jubilej 30 godina od prve izložbe Branka Kovačevića – “Galerija Most” Podgorica // Dvorac kralja Nikole, Nikšić (Crna Gora)

– 2019. Umjetnički paviljon ULUCG – 74. tradicionalna izložba, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Podgorica (Crna Gora)

– 2019. Donatorska izložba za pomoć u radu narodne kuhinje, Galerija Velimir A. Leković, Bar (Crna Gora)

– 2019. Medjunarodna likovna kolonija “Bečej noću”, izložba radova u galeriji narodnog pozorišta, Bečej (Srbija)

– 2019. Galerija Velimir A. Leković – Barski likovni umjetnici / 32. Barski ljetopis, Bar (Crna Gora)

– 2019. “First friday”, Phoenix-Arizona-USA (Sjedinjene Američke Države)

– 2020. Umjetnički paviljon ULUCG – 75. tradicionalna izložba (virtuelna), Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Podgorica (Crna Gora)

– 2020. Prva međunarodna virtuelna izložba „Bele noći“ u organizaciji Majdan Art, Majdanpek (Srbija)

– 2020. Virtuelna izložba u organizaciji Međunarodne umjetničke likovne kolonije „Kolo“, Trebinje (BiH)

– 2020. Druga internacionalna virtuelna izložba „The world in our hands for peace“ u organizaciji „Another world is possible forever of peace“, (Ekvador i Venecuela) – Predstavnik Crne Gore.

– 2020. CKZ Ribnica – Centar kulturnih zbivanja / 1. godina kulturnog aktivizma KBK – Kulturna baza kunst, Podgorica (Crna Gora)

– 2021. Centar za kulturu i obrazovanje – izložba unikatnog nakita „Umetnost i ljudska čula, ljudski um i duh“, MajdanArt 2001-2021, Donji Milanovac (Srbija)

– 2021. „Tell my love“ – Internacionalna online izložba u organizaciji ArelArt online art gallery, Ankara (Turska)

– 2021. IOMAC – Internacionalna online izložba minijatura, Daka (Bangladeš)

– 2021. „Kadin women“ – Internacionalna online izložba crno-bijelih fotografija-8 mart, ArelArt online art gallery, Ankara (Turska)

– 2021. „Art pilgrimage 2021“ – Internacionalna online umjetnička izložba u organizaciji Positive Energy Art (Indija)

– 2021. „International Online Spring Exhibition“ – Internacionalna proljećna online izložba, ArelArt online art gallery, Ankara (Turska)

1

– 2021. International Visual Art Exhibition „Retrospective“ , Ridwan Rupa, Java (Indonezija)

– 2021. „We are on the side of peace“ – Another world is possible across countries simultaneous exhibitions, Y.B.T. Association (Venecuela – Turska)

– 2021. Umjetnički paviljon ULUCG – 76. Tradicionalna izložba, Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore, Podgorica (Crna Gora)

– 2021. 44th ASROPA (since 1995) International Online Art Exhibition in South Korea and Austria , March-April 2021, Internacionalna online izložba (Južna Koreja)

– 2021. „Fragments“ – Internacionalna online izložba u organizaciji Pragmata collective, London UK (Engeska)

– 2021. Abstract 2 – May 2021. (Honorable mention award)- Internacionalna žirirana izložba u organizaciji Art Show International, Los Angeles – California USA (SAD)

– 2021. VII Bijenale akvarela malog formata, Galerija SKC , Novi Beograd (Srbija)

– 2021. „Climate changes in Arctic and Antarctic“ – Internacionalna izložba u organizaciji Artcom Expo International Association of Artists (Norveška)

– 2021. „Wave of thoughts“ – Internacionalna online izložba u organizaciji Positive Energy Art (Indija)

– 2021. 47. ASROPA (since 1995) International Online Art Exhibition in South Korea and China – Romania, Maj 2021, Internacionalna online izložba (Južna Koreja)

– 2021. Leon Art International group – Eugenio Leon, Internacionalna online izložba, (Ekvador)

– 2021. „Voice of mask“ – Internaciona online izložba u organizaciji Artdom platform (Indija)

– 2021. „La fiesta del color“ – Internacionalna online izložba u organizaciji galerije Arte Adiscar – Margui Lopez, Malaga (Španija)

– 2021. Taza Spring Art Salon – Elmadani Belmadani, Internacionalna online izložba (Maroko)

– 2021. „Connectivite“ – Internacionalna online izložba u organizaciji Stay Connected i The Huts Magazine, Norvič (Engleska)

– 2021. „Creative Ethos“ – Internacionalna online izložba u organizaciji Jyoti Saini Siddiqui, (Indija)

– 2021. „Tribute to the African“ – Internacionalna online izložba u organizaciji Artcom Expo International Association of Artists, (Norveška)

– 2021. „Summer party“ – Internacionalna online izložba u organizaciji ArelArt online art gallery, Ankara (Turska)

– 2021. Međunarodni trilateralni Interreg IPA – CBC (IT, MNE, AL) umjetnički projekat „Complicities“, Stari grad Bar (Crna Gora)

– 2021. „Art Weekend“ – Creative Hub Bar, jun Stari grad Bar – Palata 85, (Crna Gora)

Samostalne izložbe:

– 2003. Galerija Sv. Vasilija Ostroškog, Nikšić (CG), Izložba crteža velikih formata

– 2003. Galerija Klub VJ , Herceg Novi (CG), Izložba crteža malih formata

– 2004. Galerija „Vega“, Bar (CG), Izložba slika “Urbani pejzaži”

– 2005. Galerija Klub „Koncept“, Mostar (BiH), lX Mostarski interkulturalni festival, MIF 2005,

Izložba crteža i fotografija

– 2006. Dani Mrkojevića, Bar (CG), Izložba slika i crteža

– 2007. Galerija ALU, Trebinje (BiH), Izložba slika (Diplomska izložba)

– 2008. Galerija UAGD, Bar (CG), Izložba slika i crteža – Pejzaži

– 2009. Galerija UAGD, Bar (CG), Izložba slika – Barski šipkovi

– 2010. Galerija UAGD, Bar (CG), Izložba slika i crteža – Aktovi

1

– 2011. XXIV Barski ljetopis, Stari grad Bar, Bar (CG), Izložba slika iz ciklusa “Modifikovani svijet”

– 2012. Galerija „Velimir A. Leković“, Bar (CG), Izložba slika, crteža i skulptura.

Ciklusi: „Modifikovani svijet“, “Blindersi”, “Kolažirani svijet”, “Psihološki portreti”, “Figurativni ciklus” (116 radova)

– 2012. Galerija „Buća – Luković“, Tivat (CG), Izložba slika, crteža i skulptura

– 2020. YouTube – Virtuelna izložba slika „Antares“ , 44 rada

– 2020. Galerija “Velimir A. Leković” JU Kulturni centar Bar (CG), Izložba slika “Antares”, 28 slika na platnu.

– 2020. Galerija UDG, Univerzitet Donja Gorica, Podgorica (CG), Izložba slika “Antares” Drugi dio postavke sa radovima na platnu (19) i papiru (13).

– 2021. Art steps & YouTube – Virtuelna izložba slika većih formata iz ciklusa „Antares“

Nerjetko u Dadovom radu se prožima motiv orla, nedodirljive ptice, kažu da orao uvjek gledao ka Suncu, mi želimo Ćetkovićevoj umjetnosti da je uvjek Sunce obasjava kao najhrabrijeg orla.

U Starom Rimu orao je bio Bog jupitera.

Persijanci su ga smatrali simbolom slobode

Za stare Grke bio je povezan za vrhovnim bogom Zevzom, vjerovali su da upravo orao sjedi do Zevsa držeću munje u kandžama.

Jedno je sigurno onaj ko se bori za umjetnost mora imati snagu orla, naš slikar to i dokazuje.

“U umetnosti, kao i u ljubavi, instinkt je dovoljan.”

Anatol Frans

“Umetnost je saradnja između Boga i umetnika, i što manje umetnik učestvuje to bolje.”

Andre Žid

Umjetnik sarađuje sa univerzumom, nama ostavlja sve ono što je u njemu bitisalo, na nama je da to prepoznamo i cijenimo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 20 =