Slobodan Bobo Slovinić – „Pariske reminiscence“


Poštovani pośetioci, predstavljamo vam „Pariske reminiscence“, Slobodana Boba Slovinića. Više smo nego sigurni da je navođenje naziva djela i imena autora sasvim dovoljno, da izazove vašu znatiželju da pročitate zapise śećanja autora na njegov boravak u Parizu. Koga to mogu ostaviti ravnodušnim opisi tog čudesnog grada, pa još uz to ako oni potiču iz pera jednog od najpoznatijih živih crnogorskih slikara, koji kaže da je za njega pisanje stvaralački čin, kao slikanje.

„Pariske reminiscence“ sa detaljnim opisima, dosta faktografije i bogato ilustrovane, za sve one koji još nijesi pośetili ovaj grad, predstavlja svojevrsnu ulaznicu i virtuelnu pośetu Gradu svjetlosti, a za one ostale, divno priśećanje na djelove ovog velegrada koja su nekad obilazili.

Naziv Grad svjetlosti potiče iz vremena prosvjetiteljstva kada je Pariz bio centar kulture, edukacije i filozofije. Autor nas vodi kroz institucije, galerije, muzeje, dvorce… i ukazuje kolika je danas opravdanost tog naziva, uz konstataciju da ni Pariz nije ono što je bio i da kad je današnja umjetnost u pitanju „brzo se shvati da je to u krajnjoj varijanti postao ogroman biznis, da i tu glavnu ulogu ima gospodin „Euro“, te da je on u toj pozorišnoj burleski neprikosnoveni bard“.

Nije izostao ni opis „nadahnutih, čudesnih i nestvarnih“ građevina, ali tu je i „bespoštedan sudar starih, lijepih, pitkih, pitomih klasičnih zdanja sa novim, hladnim, odurnim, betonsko-ostakljenim čudovištima“.

Slika o Parizu ne bi bila potpuna kad se ne bi pomenuo „šoping“, ono čemu smo svi veoma skloni u svakodnevnom životu, pa nam autor prikazuje i tu stranu, kroz bezbroj magazina, butika, prodavnica svih svjetskih brendova.

Uživajte.


Slobodan Bobo SLOVINIĆ

Rođen je (1943) u Budvi. Rano dijetinjstvo proveo u Budvi i Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je (1961) u gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici. Diplomirao je (1966) na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio je na studijskim putovanjima: Grčka, Njemačka, Francuska, Italija, Irak, SSSR, Španija. Prvi put se predstavio (1961) na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani “?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je (1965) u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 350 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu.

Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio je (1969) na izložbi u kafani “?” u Beogradu. Dobitnik je mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada “Oslobođenja Titograda” za slikarstvo (1977); Prva nagrada “Zimskog salona”, Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo “Grada Breseja”, Francuska (1983); Nagrada Fonda “Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu “13 Novembar, Cetinje (1984); Prva nagrada salona “13 Novembar”, Cetinje (1987); “Počasna nagrada” za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo “Le Franc Bourgeois”, Bresej (1989); “Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva (1990); “Trinaestojulska nagrada” Crne Gore (1990); Plaketa “Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje (1995).

Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od (2010). Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od (1968). Izabran (1978) za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao (1983) član “Maison des Artistes” u Parizu. Jedan je od osnivača i član Crnogorske panevropske unije. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Kreirao je preko (400) projekata unutrašnjeg uređenja prostora i brojne druge projekte, od kojih je većina realizovana. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Autor je knjiga: “Pariski zapisi” (1996); “Ujetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010); “Ars Libris” (2013). Povodom (60) godina stvaralačkog rada, u Narodnom muzeju na Cetinju, priređena je (2017) retrospektivna izložba i objavljena monografija. U Modernoj galeriji u Podgorici, prezentiran je (2018) izbor iz retrospekcije uz monografski katalog. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i Budvi.

KONTAKTI:

Stan: 81000 PODGORICA, Velimira Terzića 1. Crna Gora
Telefon: +382 (0) 20 512 452

Atelje: 81000 PODGORICA, Jerevanska 42. Crna Gora
Mobilni: +382 (0) 67 016 338

Kuća: 85310 BUDVA, Slovenska obala 19. Crna Gora
Telefon: +382 (0) 33 402 184

E-mail: boboslovinic@gmail.com
www.montenegrina.net
www.butua.com


KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU DA OTVORITE
PARISKE REMINISCENCE


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + 12 =