„Snježana i sedam patuljaka“ u Beogradu

 

 

 

Predstava „Snježana i sedam patuljaka“, u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće igrana u srijedu, 22. novembra 2017. godine, u 18 sati, na Velikoj sceni UK „Vuk Stefanović Karadžić“ u Beogradu, u okviru takmičarskog programa 14. izdanja Dečjeg pozorišnog festivala „Pozorište Zvezdarište 2017“. Prema tekstu Aleksandra Popovića, predstavu je režirao Veljko Mićunović.

Festival se održava od 17. do 23. novembra pod sloganom „Zvezdarište – tamo gde bajke stanuju“. U takmičarskom dijelu četrnaestog „Zvezdarišta“ je 14 predstava u izvođenju 13 pozorišta iz četiri države, prema izboru selektora Željka Hubača. O festivalskim nagradama i ove godine će odlučivati dva žirija – Dječji žiri i Stručni koji čine reditelj Igor Vuk Torbica, glumica Ana Sofrenović i dramaturškinja Milica Piletić. 

Riječ selektora Željka Hubača:

„… Odabrane predstave ovogodišnjeg Festivala pokazaće trend angažmana značajnih glumačkih imena u teatru za djecu, što diže sveukupni nivo izvedbi. Značajna su i autorska imena, tu posebno mislim na reditelje (Jagoš Marković, Tanja Mandić-Rigonat, Iva Milošević, Veljko Mićunović, Biserka Kolevska i dr). Teme, autorski pristup temama, poetičnost i metaforičnost scenskog izraza ukazuju na to da su autori svjesni estetskih gibanja u teatru za djecu u širim okvirima u regionu, ali i svjedoče o uticaju savremenog scenskog izraza u teatru za odrasle na pozorište za najmlađe, kojima je, uz obaveznu didaktičku ravan, potrebno pristupiti na mnogo različitih značenjskih nivoa, kompleksno, kao publici čiji su estetski zahtjevi sve izraženiji i profinjeniji, čiji je senzibilet za lijepo i katarzično prevazišao verističku i narativom opterećenu inscenaciju niza već poznatih bajki“…

Komad „Snježana i sedam patuljaka“ bavi se važnim pitanjima poput onih možemo li sačuvati djecu od medijskog terora lake zabave, izvitoperenih moralnih i estetskih mjerila vrijednosti, ali i kako djecu zaštititi od svakodnevne parade kiča, instant zabave, instant hrane, instant vaspitanja… U sukobu dobrih i zlih, u ovoj modernoj bajci plemenitost istinske dobre duše i prirodna ljepota pobjeđuju estradizovanu kulturu, prazni potrošački duh i otuđenje.

Igraju: Jelena Simić, Nada Vukčević, Branimir Popović, Emir Ćatović, Ivona Čović-Jaćimović, Sanja Popović, Dejan Đonović, Pavle Ilić, Branko Ilić, Goran Slavić, Pavle Popović, Božidar Zuber, Slaviša Grubiša i Vule Marković.

Na čelu sa rediteljem Mićunovićem, autorski tim još čine: Igor Bojović (adaptacija teksta), Vesna Popović (scenografkinja), Marija Marković (kostimografkinja), Aleksandar Radunović Popaj (kompozitor) i Slavka Nelević (koreografkinja).