Social networking – Daniela Starović

SOCIAL NETWORKING
Iako nisam planirala da se virtuelno izrazim prije nego sto diplomiram (uprkos 123 molbe jednog od kreatora ovog sajta!), ipak cu to uraditi sada, nakon citanja objavljene kolumne o facebook-u. Facebook je jedan u neogranicenom nizu sajtova koji omogucavaju novi vid komunikacije, koja se vec jako temeljno istrazuje na univerzitetima Amerike i shire, i definishe se kao social networking, koji je samo jedan ogranak peer to peer production mreze. A sta je sve to? Zivimo brzo. Zivimo sada. Ali ne zivimo TU. Zivimo svuda, zahvaljujuci samo jos jednom enter ili kliku misha. Putujemo virtuelno, kupujemo virtuelno, smijemo se virtuelno, imamo virtuelne prijatelje, virtuelne sastanke, mozda cak i volimo virtuelno. Jutarnju kafu zamjenio je novi post na nashem privatnom blogu. Privatno? A ne, zamjenili smo i privatnost za globalni striptiz nashe licnosti. I kako sad to moze biti dobro?
Moze. Sve moze. Uz samo malo drugaciji ugao gledanja na stvari. Peer to peer production omogucuje saradnju razlicitih osoba, koje se nalaze na velikoj udaljenosti, ali dijele istu strast za stvarima. U mojoj profesiji gdje je timski rad jako bitan, brain storming josh vishe, a od svega najbitnije je pocetna gomila ideja, peer to peer je jedinstveno rijeshenje jer povezuje razlicite kulture, navike, snove, ideje. Sa samo jednom porukom, mogu dobiti oko 833 (moji facebook & myspace prijatelji) komentara i feedback-ova na cijelu situaciju.
Tako, razmjenjujuci ideje sa velikom kolicinom ljudi, a pritom ne pomjeriti se iz udobne fotelje (sto je za nas iz Crne Gore prilicno primamna akcija, ne?heh) ima odredjeni znacaj i na ekonomski sadrzaj cijele situacije, jer u pitanju nije samo cijena projekta, nego i vrijeme (a vrijeme je novac!). Sve u svemu, jako je velika provokacija kako za svijet ekonomije, a tako i za sociologe, psihologe, a izgleda i za sve “obicne” gradjane. Facebook ima vishe od previshe nepotrebnih aplikacija, ali je tu, i zavisi iskljucivo od onog ko ga koristi, na koji nacin ce upotrebiti jos jednu u nizu mogucnosti da kreativno ili ne ispuni svoj dan. I da…mozda friend request jeste proizishao iz dosade, ali nikad se ne zna kuda moze da odvede (mene je odveo upravo ovdje, sada)…i ti maleshni osmjesi sa dvije tackice i zagradom nisu nikada povrshi jer izazovu neku emociju, extra malu mozda, ali dovoljnu da taj trenutak ucini vise pink. Pisma nikada nece zamjeniti “new document”, kao sto ni zagrljaj nikada nece zamjeniti opcija “hug me”, niti realni zivot moze biti zamjenjen virtuelnim. Ali uspjeh Second Life-a i raznoraznih slicnih virtual opcija nam govori da ono sto nam zaista prija je da se igramo sa novim mogucnostima tehnologije.

Daniela Starović živi u jednoj od 5 najbogatijih opština Evrope, u chic gradiću (Trevizu) na 20min od Venecije, ali za najljepši grad na svijetu ipak bira svoj mali Kotor. Studira dizajn, i ima gomilu ideja u glavi. Zakuca se nekad u nebo svojim mislima. Voli. I smiješka se. Ne vidi granice između realnog i idealnog.