Sokobanja – Premijerno izvođenje predstave za đecu „Zaljubljeni vitez od Morače“

U produkciji Udruženja Crnogoraca Jugoistočne Srbije, a pod pokroviteljstvom Uprave za dijasporu Crne Gore i Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije, 3. septembra 2019. godine, u amfiteatru muzeja u Sokobanji, premijerno je izvedena predstava „Zaljubljeni vitez od Morače“, koja je rađena po tekstu poznatog crnogorskog književnika za mlade, Velimira Ralevića iz Berana.

Ova raspjevana, razigrana i interaktivna komedija, u kojoj su korišteni i motivi iz Ralevićevih pjesama, ima za cilj da najmlađe što više, kroz igru, odvoji od virtuelnog svijeta. Nekoliko stotina gledalaca oduševljeno je prihvatilo predstavu, a pored najmlađih, u predstavi su uživali i pripadnici starijih generacija.

Miloš Paović– aleksinački glumac i jedan od aktera predstave, poslije premijere je u izjavi za sokobanjski portal Sokopres, između ostalog rekao: „Na scenama je sve manje dobrih tekstova za djecu, a tekst je osnov svega. Zato nam je izuzetno drago što smo ostvarili saradnju sa crnogorskim pjesnikom Velimirom Ralevićem, jednim od najkvalitetnijih pjesnika za mlade, koji nam je, iako mu je ovo pozorišni prvjenac, podario predstavu koja će imati svoju budućnost i trajanje. To potvrđuju i mnogi pozivi centara za kulturu jugoistočne Srbije, samo u septembru i oktobru zakazali smo dvadesetak izvođenja. Takođe, imamo pozive da nastupimo i u nekoliko gradova u Crnoj Gori“.

U predstavi, pored Paovića, igra i glumac aleksinačkog pozorišta Srđan Stojadinović. Za scenski pokret zadužen je bio Mladen Milojković – glumac Pozorišta lutaka iz Niša, kostime je osmislila Dragana Dimitrijević, a režiju potpisuje Biljana Nikolić – glumica Kruševačkog pozorišta.

Nakon uspješne premijere predstave „Zaljubljeni vitez od Morače“, Udruženje Crnogoraca Jugoistočne Srbije otpočelo je produkciju dokumentarnog TV filma “Jataganski odred vojvode Maša Vrbice” o učešću Crnogoraca u I srpsko – turkom ratu 1876.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 6 =