„Spava moj grad“ novi CD grupe „Makadam“


Objavljen je novi CD grupe „Makadam“ pod nazivom „Spava moj grad“. Objavljen je u izdanju agilne barske izdavačke kuće „Mediteran Multimedia“ i donosi sedam kompozicija.

Naslovna,  „Spava moj grad“, objavljena je kao singl maja 2022. godine i praćena video-spotom, a za prvu narednu ekranizaciju planirana je „Stara maslina“ urađena u „piazzola“ stilu, u aranžmanu maestra Senada Gačevića. Na CD-u je i legendarna „Balerina“, koju na akustičnoj gitari i u adekvatnom aranžmanu izvodi Darko Nikčević, te „Jadran kod Krsta“ i „Za mene rođena“. U svim ovim pjesmama glavni vokal je Mirsad Serhatlić, ujedno i kompozitor svih numera.

Kao bonus, pridodate su dvije „žive“ numere sa koncerta „Makadam i prijatelji“, održanog u Podgorici 21. septembra 2023. povodom 45 godina trajanja benda. To su premijerno izvedena „Dulja obućar“ sa prepoznatljivim staropodgoričkim šmekom, te „Cvijet iz kamena“ sa novom vokalnom solistkinjom Milicom Kaluđerović Kosić. Pored Milice, novi član grupe je klavijaturista Božidar Bole Martinović.

Kao finansijska potpora, iza objavljivanja albuma stao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao i grad Podgorica i PAM.

Miodrag Džemo Radonjić, Mirsad Serhatlić, Josip Jozo Kestner, Zlatko Zakrajšek i Savino Batanov su oformili 1978. grupu “Makadam” sa namjerom izvođenja autorskih kompozicija u maniru najfinijeg pop-jazz zvuka. Bio je to prvi ovdašnji bend sa pet vokala i pet vrhunskih instrumentalista, uz to, po uzoru na američki AOR zvuk, sa dvojicom klavijaturista.

Nastupali su na festivalima širom bivše Jugoslavije, od Opatije do Sarajeva, od Beograda do Budve, od Ljubljane do Herceg Novog… Prvi LP po imenu benda su objavili 1979. godine, drugi nazvan po imenu najpoznatije crnogorske pop pjesme – Balerina” – 1982. godine, a treći – “Da mi je znati” – 1995. godine, koju je obilježila dugogodišnja saradnja sa vokalnom solistkinjom Gordanom Gocom Ivandić. Objavili su i dvije singl-ploče, a u posljednjih tridesetak godina uglavnom objavljuju singlove. Novi život grupe započeo je prošle godine objavljivanjem singla “Spava moj grad”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =