Stav Kraljevskog pozorišta Zetski dom o incidentu na gostovanju predstave “Sin” u Nikšiću

 

 

Krajnje neuobičajen događaj za teatar zbio se u Nikšićkom pozorištu prilikom gostovanja  predstave Sin u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Priča o prvom čovjeku grada koji dobacuje glumcu začudila je, izazvala reakcije i medijski prostor. Pričalo se o tome u gradu pod Trebjesom, gradu koji ima pozorište sa tradicijom dugom 134 godine i vrijednost što se u teatru zove “dobra pozorišna publika”. Nakon tekstova u medijima, pričalo se posvuda. Sudeći po tim reakcijama, shvatamo da u Crnoj Gori postoji svijest da ta publika postoji, da želi zaštititi umjetnost i slobodu, zbog koje se i odlazi u teatar. Ovo je stav  Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

“Pozorište je analitičar društva i indikator njegovih mana, koje umjetnošću težimo svi odgovorno popravljati, ali i ukazivati i na ukupne vrline i vrijednosti istog društva.

Svaki postupak govori dosta, obično ili uvijek o onom ko ga čini. Ovu predstavu smatram važnom kao opomenu i poziv na individualnu i društvenu odgovornost, ali i kao poziv na suočenje i praštanje, na ljudskost i razumijevanje. Dakle, predstava je kolektivno i individualno pročišćenje.

Još uspješnijom je smatram kada čujem da gradonačelnik teritorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, napušta predstavu sa svojom suprugom, a na samom početku, negoduje i osuđuje jednog od najboljih glumaca crnogorskog teatra. Srđan Grahovac je svoj talenat i beskrajno zalaganje za kulturu i umjetnost dokazao iskustvom od preko 20 godina, najprestižnijim nagradama regiona, ljudskim odnosom prema publici i kolegama koji ga vole i cijene njegov rad. Klevete i uvrede gradonačelnika Nikšića su za osudu, ali to ukazuje na njegovu slabost i neproračunatost u reakcijama, i tokom predstave, i nakon predstave. Tako daje sebi negativnu kvalifikaciju. Znajući da pozorište Nikšića zavisi od gradonačelnikovog odnosa prema tekstovima i temama, imam tužan osjećaj da će teško biti Nikšiću, koji ima tradicionalno divnu i građansku publiku, da uspostavlja široku kulturu, emancipaciju, zdrav građanski duh, suočenje sa sopstvenim i društvenim manama i vrlinama, u cilju što boljih društvenih vrijednosti.

Naša misija će i dalje biti to, uporno zalaganje i opominjanje na slabosti i na probleme, na slobodu mišljenja i govora, na hrabrost, na znanje i ljubav, ali i na suočenje sa važnim i teškim temama, potrebnim temama, jer umjetnost i pozorište imaju tu misiju-misiju oslobodilačkog duha koji se ne boji, koji traži odgovore i postavlja najvažnija, možda i najteža pitanja. Nas ne zanima jeftin komercijalizam ili kič propaganda koja šminka društvo i daje lažnu sliku… Naša dužnost je da mislimo, da osjećamo, da se borimo za pravedniji sistem i da nas olaki politikantski sudovi ne izazovu na ništa osim na još uporniji rad i otpor prema osrednjosti.

U to ime…kao naš skroman doprinos mukotrpnom procesu emancipacije društva u cjelini kao i svakog pojedinca, svjesni da ljudska glupost baš kao i slabost nemaju granica, rado ćemo se odazvati eventualnom gradonačelnikovom pozivu da pred cijenjenom nikšićkom publikom ponovo odigramo predstavu SIN…samo pod jednim uslovom – da prvi čovjek grada sa suprugom ovoga puta makar odgleda predstavu do kraja”, kazala je Lidija Dedović, umjetnički direktor Kraljevskog pozorišta Zetski dom. 

Kraljevsko pozorište Zetski dom je za predstavu “Sin”, koju je po tekstu Mirjane Medojević režirao Mirko Radonjić, nagrađeno na 29. Festivalu malih teatarskih formi, u organizaciji NETA (Nova evropska teatarska akcija), u bugarskom gradu Vraca. Nova evropska teatarska akcija je, kao mreža međunarodnih festivala, nastala novembra 2001. godine, a važi za jednu od najvećih u Evropi. “Ovaj komad ne bavi se temom rata, već onim što ostane u ljudima nakon njega. Iako ga na teritoriji Crne Gore nije bilo, mnogo Crnogoraca učestvovalo je u njemu u susjednim državama. Neki kao podsjetnik na ta vremena imaju rane na tijelu, neki na duši, neki oboje”, piše o predstavi na web sajtu Kraljevskog pozorišta. Srđan Grahovac je glumac koji je  ostvario više od 40 uloga u predstavama i filmovima,  dobio preko 10 nacionalnih i internacionalnih nagrada i priznanja, i važi za jednog od najboljih koje u Crnoj Gori imamo- zaključuje se u saopštenju Zetskog doma.