Stevan Bulajić – Izviđači vidrinog jezeraПоштовани млади читаоци, на страницама Монтенегрине, у рубрици ЛИТЕРАТУРА ЗА ЂЕЦУ, објављиваћемо дјелове прозе и поезије аутора који су своје стваралаштво посветили ђеци. Ми вам нудимо избор, одабрану прозу и поезију и то један њен дио. Ваше је да прочитате понуђени дио и оне књиге које вам се допадну потражите у школској или градској библиотеци и наставите читање. Наравно да су савремена средства као што је компјутер и интернет добра и пружају јако велике могућности. Кад је књига у питању право задовољство и чаролију читања доживјећете кад је будете држали у својим рукама, кад у библиотеци видите полице са књигама, кад оćетите мирис штампе, кад растете уз књигу, кад уђете у свијет књиге…  
Објављивање садржаја на нашем порталу има потпуно непрофитни карактер и служе искључиво у едукативне сврхе. Забрањено је преузимање тих садржаја са нашег портала и њихово даље репродуковање у другим медијима.Stevan Bulajić je crnogorski i bosanskohercegovački književnik i scenarista.
Rođen je u Vilusima pored Nikšića (Vilusi, 22. 7. 1926. – Sarajevo, 1997). Osnovnu školu i gimnaziju učio je u Sarajevu. Bio je učesnik NOB-a od 1941. godine. Poslije rata radio je u Sarajevu kao novinar i scenarista. Bio je urednik u novinama “Oslobođenje”, “Male novine”, “Čičak” i “Zadrugar”.

Autor je scenarija za nekoliko filmova. Djela su mu prevođena na više svjetskih jezika. Dobitnik je više nagrada i priznanja za književni rad.

Glavna djela su mu zbirke pripovjedaka Lov do mora (1961), Trag u magli (1973), izbor Spomenik (1976); priče za đecu Moj djed lovac (1954), romani za mlade Izviđači Vidrinog jezera (1954), Krilati karavan (1955), Njih šezdeset (1956), Zemlja bez batina (1958), Nebeski mornar (1960), Šalajko (1974) i Dukljan i vuk (1978).


КЊИГУ МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ АКО 
КЛИКНEТЕ НА НАСЛОВНУ СТРАНУ