Stevan Bulajić – Krilati karavan


Poštovani mladi čitaoci, na stranicama Montenegrine, u rubrici LITERATURA ZA ĐECU, objavljivaćemo djelove proze i poezije autora koji su svoje stvaralaštvo posvetili đeci. Mi vam nudimo izbor, odabranu prozu i poeziju i to jedan njen dio. Vaše je da pročitate ponuđeni dio i one knjige koje vam se dopadnu potražite u školskoj ili gradskoj biblioteci i nastavite čitanje. Naravno da su savremena sredstva kao što je kompjuter i internet dobra i pružaju jako velike mogućnosti. Kad je knjiga u pitanju pravo zadovoljstvo i čaroliju čitanja doživjećete kad je budete držali u svojim rukama, kad u biblioteci vidite police sa knjigama, kad oćetite miris štampe, kad rastete uz knjigu, kad uđete u svijet knjige…

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje tih sadržaja sa našeg portala i njihovo dalje reprodukovanje u drugim medijima.Stevan Bulajić je crnogorski i bosanskohercegovački književnik i scenarista. 
Rođen je u Vilusima pored Nikšića (Vilusi, 22. 7. 1926. – Sarajevo, 1997). Osnovnu školu i gimnaziju učio je u Sarajevu. Bio je učesnik NOB-a od 1941. godine. Poslije rata radio je u Sarajevu kao novinar i scenarista. Bio je urednik u novinama “Oslobođenje”, “Male novine”, “Čičak” i “Zadrugar”.
Autor je scenarija za nekoliko filmova. Djela su mu prevođena na više svjetskih jezika. Dobitnik je više nagrada i priznanja za književni rad. 

Glavna djela su mu zbirke pripovjedaka Lov do mora (1961), Trag u magli (1973), izbor Spomenik (1976); priče za đecu Moj djed lovac (1954), romani za mlade Izviđači Vidrinog jezera (1954), Krilati karavan (1955), Njih šezdeset (1956), Zemlja bez batina (1958), Nebeski mornar (1960), Šalajko (1974) i Dukljan i vuk (1978).

KNJIGU MOŽETE OTVORITI AKO
KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU