Stevan Bulajić – Šalajko
Поштовани млади читаоци, на страницама Монтенегрине, у рубрици ЛИТЕРАТУРА ЗА ЂЕЦУ, објављиваћемо дјелове прозе и поезије аутора који су своје стваралаштво посветили ђеци. Ми вам нудимо избор, одабрану прозу и поезију и то један њен дио. Ваше је да прочитате понуђени дио и оне књиге које вам се допадну потражите у школској или градској библиотеци и наставите читање. Наравно да су савремена средства као што је компјутер и интернет добра и пружају јако велике могућности. Кад је књига у питању право задовољство и чаролију читања доживјећете кад је будете држали у својим рукама, кад у библиотеци видите полице са књигама, кад оćетите мирис штампе, кад растете уз књигу, кад уђете у свијет књиге…
  
Објављивање садржаја на нашем порталу има потпуно непрофитни карактер и служе искључиво у едукативне сврхе. Забрањено је преузимање тих садржаја са нашег портала и њихово даље репродуковање у другим медијима.Стеван Булајић је црногорски и босанскохерцеговачки књижевник и сценариста.
Рођен је у Вилусима поред Никшића (Вилуси, 22. 7. 1926. – Сарајево, 1997). Основну школу и гимназију учио је у Сарајеву. Био је учесник НОБ-а од 1941. године. Послије рата радио је у Сарајеву као новинар и сценариста. Био је уредник у новинама “Ослобођење”, “Мале новине”, “Чичак” и “Задругар”.
Аутор је сценарија за неколико филмова. Дјела су му превођена на више свјетских језика. Добитник је више награда и признања за књижевни рад.

Главна дјела су му збирке приповједака Лов до мора (1961), Траг у магли (1973), избор Споменик (1976); приче за ђецу Мој дјед ловац (1954), романи за младе Извиђачи Видриног језера (1954), Крилати караван (1955), Њих шездесет (1956), Земља без батина (1958), Небески морнар (1960), Шалајко (1974) и Дукљан и вук (1978).


КЊИГУ МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ АКО 
КЛИКНEТЕ НА НАСЛОВНУ СТРАНУ