Subota, 20. avgust na Ljetopisu u znaku bARS-a


Instalacija „Biphotonic“ Jovana Jerkova i zbirka poezije „Sidro noći“ Labuda Lončara pred festivalskom publikom


Bar, 20.avgust 2022. godine


Subota, 20. avgust na Barskom ljetopisu proteći će u znaku bARS programa, selekcije posvećene barskim umjetnicima i djelima o Baru koju uređuje Željko Milović, publicista i novinar.

Najprije će, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, od 20:30h, Jovan Jerkov predstaviti svoj performans – instalaciju naslovljenu „Biophotonic“ dok će pola sata kasnije, od 21h, na istom prostoru, književna publika Festivala biti u prilici da isprati  promociju zbirke poezije „Sidro noći“ Labuda Lončara.

„Biophotonic“ Jovana Jerkova obuhvata skup skulptura slobodno postavljenih u prostoru (sa ili bez pjedestala) koji čine instalaciju napravljenu od CD-ova, DVD-eva i njihovih kutija.

„Nijesmo se tokom postojanja naše civilizacije uvijek mogli odlučiti za poredak vrijednosti unutar vremena. Značenje zasnovano na iskustvu uvijek je bio naš nesiguran i krhak korak! U tunelu prošlosti koračali smo ka svjetlosti. Potraga je počinjala mišlju, riječ je davala određenje, razgovarali smo o opažaju i vrijednost je nastajala na iskustvu koje nije svakom bilo jasno ili dato u sličnim okolnostima. Smisao našeg postojanja, to skriveno bogastvo ljudske egzistencije, više je bivalo dvosmisleno i protivrječno.

Samo je svjetlost, kao nešto što dolazi sa visine, kao nadzemaljsko i beskonačno otkrivala čovjeku njegov razum i dušu. Stajala je spram tame i bila vrijednost koja je naizmjenična! Ta svjetlost je bila spoznaja, sloboda, snaga, spremnost i staza. Prava svjetlost mora biti primljena bez posrednika – čisto i čudesno! Vremena nijesu ista, ali je svjetlost naše civilizacije čeka svoj novi izlazak! Prvo je mudrost ustupila mjesto znanju!

Znanje je ustuknulo pred informacijom! Informacija danas postoji bez razuma! Novi čovjek doživljava pomračenje, jer ono što mu je nekada omogućavalo spoznaju sada odlazi u tamu zaborava! Više se ne sjećamo, jer imao snimljeno! Ne liječimo našu dušu, jer vršimo reciklažu! Da li će buduće generacije znati šta je emocija? Razorimo digitalizovane čovječuljke da bi novom čovjeku udahnuli život! Pokažimo svjetlost budućim generacijama!“, zapisao je o „Biophotonicu“ Jovan Jerkov.

Jerkov je rođen 1980. godine u Podgorici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za grafiku, u klasi prof. mr Mirka Toljića. Posjeduje diplome za predavanje: Likovne Kulture, Zdravih stilova života i Građansko vaspitanje. Dizajnom i marketingom se profesionalno bavi od 2006 god. Radio je kao dizajner, projekt menadžer u više dizajnerskih kuća i štamparija, kao i na poziciji direktora marketinga. Ima i iskustvo u radu sa djecom u školskom obrazovnom sistemu kao i sa djecom posebnih potreba. Kreator je više portala kao i sajtova. Jedan je od osnivača “Smotre kratke video forme” (AVI-fest) koja je imala projekcije kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. Realizovao je veliki broj samostalnih izložbi  i bio učesnik brojnih domaćih i međunarodnih kolektivnih.

„Sidro noći“ Labuda Lončara jedna je od pet knjiga poezije koje je objavio ovaj poznati pjesnik, prozni pisac i kolumnista. Riječ je o obimnoj bibliografskoj jedinica, od oko 130 strana, u kojoj se isčitava većina novih, do sada neobjavljenih Lončarovih pjesama, ali i nekih već viđenih, od ranije poznatih široj čitalačkoj javnosti koje će autor predstaviti kroz razgovor sa Milanom Vujovićem, novinarom.

Prema riječima doc dr Rada Vučićevića, „Labudove pesme nemaju zavijenu formu, ne skrivaju tajanstvene poruke, ne predstavljaju ogoljenu formu započetog a ne završenog, one su same po sebi otvorene, pregledne, jasne, čitljive i razumljive, govore o najlepšem ljudskom osećanju, o fizičkoj i čulnoj vezi između muškarca i žene, o njihovom slatkom umoru, koji je rekapitulacija nove draži, za koju je teško naći nove, stajaće reči, sa potpunim značenjem onoga što pesnik želi da kaže“.

Labud Lončar je rođen 1964.god. u Beranama. Član je Udruženja književnika Srbije i Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano” iz Bara, kao i Udruženja književnika putem društvenih mreža. Zastupljen je u tridesetak domaćih i stranih antologija i zbornika. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Pjesme su mu prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, ruski, rusinski, makedonski i bugarski jezik. Osnivač je i urednik časopisa za kulturu i umjetnost „Nekazano”, te istoimenog časopisa za haiku. Osnivač je Festivala ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik”. Živi i stvara u Baru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


9 + 16 =