Šukrija Žuti Serhatlić gost tribine “Podgoričke priče”


Dramski program KIC-a “Budo Tomović” novu sezonu počeće sa tribinom “Podgoričke priče” u okviru koje će se predstaviti Šukrija Žuti Serhatlić, istaknuti predstavnik crnogorske izvorne muzike, harmonikaš, kompozitor i dugogodišnji radnik Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović” koji je ostavio dubok trag ne samo u Glavnom gradu i Crnoj Gori, nego i mnogo šire. Biće to prilika da svoje bogato životno i profesionalno iskustvo sa publikom podijeli ugledni umjetnik, rođeni Podgoričanin i veliki poznavalac staropodgoričkog mentaliteta, običaja i života stare i savremene Podgorice.

Tribina će biti organizovana u utorak, 24.januara u sali Dodest, od 20 sati. Veče će moderirati novinar Vanja Kovačević.

Šukrija Žuti Serhatlić je rođen 1956. godine u tadašnjem Titogradu. Vrsni je pjevač izvorne muzike i sinonim za starogradsku muziku. Prva tri razreda pohađao je u Osnovnoj školi “Boro Ćetković”, a kasnije u Osnovnoj školi ”Branko Božović” u Titogradu. Uporedo je išao u nižu muzičku školu “Vasa Pavić”. Poslije osnovog obrazovanja završio je srednju muzičku školu “Njegoš”. Još od djetinjstva, 1964. godine, postaje član ansambla Doma omladine “Budo Tomović”, te odlazi na turneje širom tadašnje Jugoslavije. Svoj radni vijek proveo je u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“. Djelovao je i u svojstvu šefa orkestra za aktivnosti Folklornog ansambla „Budo Tomović“, ostajući vjeran tradiciji. Pored matičnog orkestra, Žuti Serhatlić vodi i Orkestar Podgorica, koji je posvećen očuvanju i njegovanju crnogorskog muzičkog nasljeđa. Slavu balkanskog melosa, Orkestar Podgorica pronosio je širom svijeta gostovanjem po Evropi, SAD, Africi. Posebno se izdvaja učešće ovog Orkestra i Žutog Serhatlića u filmskom projektu „Djevojačka svadba“, reditelja Slavka Kovačevića. Pored filmskog angažmana, zapažena je i njegova uloga u pozorišnim predstavama koje njeguju alternativni izraz: „Biciklistički ustanak u Crnoj Gori“, „Beket Dream“ i „Žabe“, reditelja Slobodana Milatovića, predstavljenim na festivalima FIAT. Značajan je i njegov doprinos u saradnji sa Švedskom organizacijom Riksconceter „World Music“ i diskografskom kućom koja je u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore izdala album posvećen crnogorskoj muzici. Serhatlić je mnogo puta predstavljao Crnu Goru na raznovrsnim manifestacijama i festivalima na kojima je dobijao značajna priznanja: I nagrada na festivalu u Edrenu (Turska), zlatna medalja sa folklornog festivala Efes (Turska) i srebrna medalja sa folklornog festivala Dižon (Francuska). Tokom godina Šukrija Žuti Serhatlić je sarađivao sa istaknutim umjetnicima sa prostora bivše Jugoslavije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 1 =