Śutra kreće Operosa Montenegro Opera Festival


12 – 16. avgust 2022.

Śutra kreće Operosa Montenegro Opera Festival, u organizaciji Fondacije Operosa pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Turističe organizacije HN i opštine Herceg Novi. Program čine sadržaji na čak četiri lokacije: na tvrđavi Forte Mare, na jedinstvenoj lokaciji Hotela Mamula Island, u Luštica Bay-u, a festival zatvara program Suomen Laulu koji je jedinstvena edukativna radionica za mlade operske pjevače. 


Svečano otvaranje festivala – Operosa Barocca

Na otvaranju festivala, koncertom Operosa Barocca koji se održava śutra, publika će uživati u djelima Vivaldija, Hendla i Persla pod konceptualnom idejom finske umjetnice Kristiine Helin, a sa gošćama solistkinjama Kreeta-Maria Kentalom i Radoslavom Vorgić Zurzovan. Njih će pratiti Operosa gudački orkestar čiji je koncert majstor Marko Simović.  Za dizajn kostima zadužena je Magdalena Vlajić. Cijena ulaznice za koncert u Herceg Novom je 10 eura i može se kupiti na tvrđavi Forte Mare pred početak ili se rezervisati na info@operosa.org

Klasicizam u Luštica Bay kompleksu – opera Služavka gospodarica

15. avgusta u kompleksu odmarališta Luštica Bay, publika će imati priliku da uživa u pravom operskom biseru – operi “Služavka Gospodarica” Đovanija Paizijela! Ova opera pruža nam jedinstvenu priliku da uživamo u interpretacijama izvanrednih mladih talenata, kotoranke Petre Radulović u ulozi Serpine i basa iz Sofije, Božidara Boškilova u ulozi Uberta. Ulogu sluge Vesponea tumači Nenad Stanojević. Orkestrom će rukovoditi sa čembala Bojana Radivojević, a gudački ansambl čine Marko Simović, Luka Perazić, Uroš Lapčević i Milan Ninković. Kostime je realizovala Lina Leković, a scenografiju Magdalena Vlajić. Opera počinje u 21h, a ulaz je slobodan.

Operosa na Mamuli – početak nove saradnje

Jedinstveni event Operosa festivala biće održan i na ostrvu Mamula, tom prilikom predstaviće se Petra Radulović, sopran i Božidar Boškilov, bas, a na klaviru će ih podržati pijanistkinja Jelena Šiljeg. Izuzetan repertoar vodiće slušaoca kroz epohe klasike i romantizma, a oživjeće čuvene uloge Suzane, Norine, Magbeta, Aleka, Đilde, Valentina i mnogih drugih.

Od Hanikainena, preko Sibeliusa do Merikanta i Kule

Osnivačica i direktorka Operosa Fondacije Ketrin Hataja zatvoriće festival radionicom Suomen Laulu – finska pjesma. Ova radionica namijenjena je mladim talentima koji žele da se upoznaju sa umjetničkom muzikom Finske i ljepotom njihovog vokalnog izraza. Radionicu će na klaviru podržati pijanistkinja Tea Đorđević.

Repertoar festivala:

12. avgust, Forte Mare u 21h Operosa Barocca

13. avgust, Mamula u 21h Operosa na Mamuli

15. avgust, Luštica Bay u 21h La Serva Padrona

16. avgust, Igalo – radionica finske umjetničke muzike za mlade pjevače Suomen Laulu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen + nine =