Svečana dodjela nagrada časopisa KOMUN@

Svečana dodjela nagrada časopisa KOMUN@ održaće se u poneđeljak  27.juna  2022.godine sa početkom u 19h časova u  u Podgorici, u  Perjaniičkom domu na Kruševcu.

Nagrada KOMUN@ uspostavljena je 2015.godine i ove godine dodjeljuje se po sedmi  put.

Godišnja nagrada pripala je Rajku Ceroviću, za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciji kulturno-istorijske baštine Crne Gore za 2021. godinu.

Rajko Cerović je skoro čitav radni vijek proveo u Televiziji Titograd, gdje je bio autor brojnih televizijskih emisija, osnivač I glavni i odgovorni urednik kulturno-umjetničkog programa, kao I glavni i odgovorni urednik Televizije Titograd. Pisao je za veliki broja glasila iz bivše SFRJ, autor je više knjiga.

Dobitnik je pet najvažnijih nagrada na TV festivalima na Bledu I Portorožu iz oblasti dokumentarnog TV programa, a dobitnik je I Trinaestojulske nagrade  za TV stvaralaštvo.

Jedan je od osnivača časopisa „Ovdje“ i institucija  Matice crnogorske,  Crnogorskog PEN-a i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

Čitavog svog života Rajko Cerović je u prvim redovima intelektualne i kreativne elite koja svojim javnim nastupima govori i piše o istorijskoj svijesti Crnogoraca i budućnosti njenih građana. Njegovi tekstovi njeguju istorijska podsjećanja, ali i britku misao državotvornog bića Crne Gore. On je dosljedni baštinik Crne Gore, istorije, kulture, duha, jezika i njene ukupne samobitnosti, koju afirmiše brani i čuva na visokoetičan, dostojanstven i hrabar način, pa kao takav pripada znamenitoj crnogorskoj eliti njenih najboljih sinova koji nikada nijesu ćutali kada je bila ugrožena Crna Gora. I danas, u podmakloj životnoj dobi, bekompromisno, znalački i predano brani znamenja crnogorske slobode i njene multietničke kulture i evropskih vrijednosti naprednih društava.

Uz to, Cerovićeva dokumentaristička publicistika ostaje kao ostavština novim generacijama da svjedoči i tumači izazove burnog vremena na koja je Rajko odgovorio na najčasniji i intelektualno superioran način, što ostaje vrijednim nasljeđem sveukupne baštine istorijskog bića Crne Gore.

G-dinu Ceroviću, Godišnju nagradu na svečanosti u Perjaničkom domu uručiće  Adrijan Vuksanović, ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore.    


Osim Godišnje nagrade, Žiri je odlučio da dodijeli tri specijalne plakete i to:

-Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, jednoj od najorganizovanijih organizacija u crnogorskom iseljeništvu čije su aktivnosti usmjerene ka očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj i upoznavanju javnosti s tradicijom i kulturom Crne Gore.

Aktivnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske od osnivanja do danas su dale i daju poseban doprinos afirmaciji Crne Gore, njene istorije i kulture u Hrvatskoj i snažno doprinosi jačanju ukupne saradnje između dva naroda i dvije zemlje.

-Dr Srđi Martinoviću, univerzitetskom profesoru, predsjedniku Fondacije Sveti Petar Cetinjski, istaknutom publicisti, intelektualcu, koji je osnivač i rukovodilac Instituta za vojnu istoriju Crne Gore koji daje nesumnjiv doprinos afiramciji crnogorske istorije i kulturne baštine.

Martinović je dobitnik državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“, nagrade prijestonice Cetinja „13. novembar“, a dobitnik je i više drugih vrijednih nagrada i priznanja. Autor je sedam monografija, čiji su recenzenti domaći univerzitetski profesori, kao i desetine naučnih članaka.

-Mustafi Canki, novinaru i publisti koji je u svom gotovo tri decenije dugom novinarskom radu napisao na stotine tekstova u domaćim i inostranim medijima koji afirmišu kulturnu baštinu i tradiciju Crne Gore, doprinoseći njenoj promociji i unapređenju, praveći na taj način trajne mostove među ljudima, jezicima I narodima Crne Gore i među njihovim kulturama i različitostima.

Osnivač je i glavni i odgovorni urednik Portala Ul-info, dugogodišnji dopisnik više crnogorskih i inostranih medija, a autor je tri knjige koje su objavljene dvojezično (na crnogorskom I albanskom jeziku).

Njima će nagradu uručiti Vatroslav Belan, državni sekretar u Ministarstvu kulture i medije.

Medijator svečanosti je Nataša Vukajlović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − 1 =