Svečano otvaranje VI Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2020


29.09.2020.

Izvedbom obrade crnogorske pjesme „Poljem se vija“, gudački kvartet „Uniqe“ danas je u 18h u Bemax areni započeo svečano otvaranje 6. Internacionalnog sajma knjiga Podgorica.

Direktorica Direktorata za kultuno i umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture Crne Gore, Dragica Milić, istakla je važnost kulturno-umjetničkih manifestacija i festivala u Crnoj Gori kao vida promocije i prezentacije stvaralaštva i podsticaja za razvoj i afirmaciju kulture. Milić je napomenula da Internacionalni sajam knjiga u Podgorici iz godine u godinu marljivo ostvaruje misiju afirmacije književnog stvaralaštva, što ujedno svjedoči i o doprinosu ove oblasti upostavljanju dijaloga i poštovanju različitosti.

Sekretarka  Sekretarijata za kulturu i sport glavnoga grada Ana Medigović svojim je obraćanjem svečano otvorila 6. Internacionalni sajam knjiga.

„Nastanak, početak i razvoj bilo koje manifestacije nije moguće razumjeti bez poznavanja socio-kulturnog, istorijskog i političkog konteksta trenutka u kojem je nastajala. S tim u vezi želim da istaknem doprinos Sajma prezentaciji savremenog crnogorskog stvaralaštva koji već šest godina za redom okuplja i prezentuje crnogorske i regionalne izdavače i pisce“ – istakla je Medigović.

Ona je dodala da je pitanje obrazovanja i kulture, kao i kulturne razmjene, organski povezano sa opštim razvojem društva.

„Svjesni važnosti kulturno-istorijske saradnje, tokom Sajma ćemo imati priliku da saznamo o diplomatskim odnosima Crne Gore sa Rumunijom i Češkom, upoznaćemo mlađu generaciju austrijskih pisaca, dok posebni segment zauzeće promocija mlađih crnogorskih autora. Razgovori će se voditi i sa svim uglednim regionalnim imenima iz oblasti književnosti, istorije kulture i umjetnosti“ – zaključila je Medigović. Šesti Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2020 trajaće do 3. oktobra, a vrata su otvorena svakoga dana od 10 do 21 h.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × four =