Svečano otvoren VII Internacionalni sajam knjiga, Martens gost glavnog programa


Jedna od vodećih i najznačajnijih književnih manifestacija u Podgorici, Internacionalni sajam knjiga, otvoren je sinoć, sedmi put, u organizaciji Glavnog grada i Sekretarijata za kulturu i sport. U narednih nekoliko dana podgoričkoj i crnogorskoj čitalačkoj publici ponudiće, uz tradicionalno kvalitetne i renomirane crnogorske, regionalne i evropske izdvače, i raznovrstan, pažljivo kreiran prateći program.

Bemax arena će od 6. zaključno sa 10. oktobrom biti mjesto susreta sa brojnim književnim naslovima i 47 renomiranih izdvačkih kuća, ali i prilika za upoznavanje sa istaknutim domaćim i inostranim piscima i njihovim stvaralaštvom, uz nezaobilazan prostor za dinamičnu raspravu i razmjenu ideja.

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković svečano je otvorio sajam, najprije dajući kraći istorijski osvrt od 60-ih godina prošlog vijeka do danas, u svijetlu ambivalencije književnih i istorijsko-poltičkih prilika toga perioda,  a kroz primjer velikog književnika i Nobelovca Iva Andrića. Prema riječima Gradonačelnika ,,danas smo  u požaru svijetova, svijeta koji slavi Andrićevo djelo, nadahnuje se bogatstvom kultura koje se kriju iza svake njegove riječi, a sa druge strane onoga svijeta koji unazad 30 godina  traži razloga da mrzi ono što je drugo i drugačije”.

Ovo je na neki način bio i uvod u glavni program prvog dana, a to je njemačko čitanje Andrićevog života i djela kroz razgovor sa piscem i publicistom Mihaelom Martensom, autorom knjige ,,U požaru svjetova: Ivo Andrić – jedan evropski život’’. Nakon što ga je prije deceniju zaintrigiralo stvaralaštvo Iva Andrića, Martens je krenuo u vrlo opsežno i temeljno istraživanje punih sedam godina, da bi potom publikovao djelo ,,U požaru svjetova’’ koja je ubrzo izazvalo veliku pažnju i interesovanje evropske i regionalne javnosti, hvalospjeve ali i i izvjesne kritike. 

U razgovoru sa umjetničkim direktorom sajma, Vaskom Raičevićem, prvi put pred publikom u Podgorici,  Martens se osvrnuo na sve ono što ga je podstaklo da krene u istraživanje života i djela  jednog od najpoznatijih i najboljih domaćih pisaca sa ciljem da, kako je istakao ,,Andrićev život  smjesti u evropski okvir, premda je on veći od svih okvira u koji žele da ga smjeste, jer je bio Univerzum za sebe,  te  ga nije izdvajalo ono o čemu je pisao, već način na koji je to činio’’.

,,U požaru svjetova’’ nije samo biografija o Andriću već i priča o rađanju i istorijskom putu jedne države kakva je bila Jugoslavija, a upravo je interesantno to koliko je on bio uvažen i cijenjen kao pisac i intelektualac  bez obzira na političke režime, bez razlike da li je ta Jugoslavija bila  komunistička, antikomunistička, monarhija ili republika.

 Govorećı o tome kako je Ivo Andrić uspješno ,,pomirio’’ naizgled kontradiktornost  sjajnog pisca sa jedne i uspješnog diplomate i ambasadora sa druge strane,  Martens je istakao da je tome dosta doprinosio Andrićev karakter tihog, skromnog, nikad ekstremnog i vrlo pažljivog čovjeka koji je razumio vrijeme u kojem je živio i nerijetko i razmišljao van konteksta tog vremena. Posebno se dotakao piščevog odnosa prema fašizmu, gdje je već dvadesetih godina, kroz svoje eseje, Andrić prepoznao da će ova ideologija biti veliki problem i opasnost, vrlo ozbiljno se baveći tim fenomenom, a potom i pojavom nacionalsocijalizma. To je, kako je kazao, u to vrijeme bila prava rijetkost među intelektualcima.

Prisjećajući  se romana ,,Na Drini ćuprija’’ od kojeg je krenula fasciniranost  Andrićem, Martens je ipak kao najdraže izdvojio djelo ,,Omer-paša Latas’’, između ostalog i zbog teme konvertitstva, koja je najprije zahvaljujući istorijskim prilikama, istaknuta kao jedna od dominantnih  u Andrićevom  pisanju.

U razgovoru sa Martensom bilo je i riječi i o kritikama na račun djela, pogotove onim koje su se ticale izostavljanja Andrićevog odnosa prema Njegošu i Vuku Karadžiću, na šta je autor objasnio da su razlozi bili pragmatične prirode (limit broja stranice), a ne njegov a priori negativan stav prema tom pitanju. Dodao je da ima u planu knjigu koja će se baviti samo tim esejima.

U kontekstu pitanja o Andrićevoj popularnosti među savremenom njemačkom čitalačkom publikom, Martens je kazao da Andrić nije i neće biti bestseler,  ali nikako nije zaboravljen, već se njegova djela i dalje štampaju i čitaju.

Dodajmo da je na otvaranju sajma, publika bila u prilici da uživa i u izvedbi kvarteta The Gents, koji je muzički upotpunio veče.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × four =