Svečano otvoreno 30. izdanje manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2022.

02.12.2022.

Sinoć je, u Modernoj galeriji u Podgorici, retrospektivnom izložbom poznatog crnogorskog slikara Dragana Karadžića svečano otvoreno jubilarno – 30. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS 2022.

Otvarajući Manifestaciju, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović kazala je, između ostalog, da “nije slučajnost što i DEUS, nakon Podgoričkog kulturnog ljeta, započinjemo izložbom velikana crnogorske savremene likovne scene Dragana Karadžića. To je odraz vrednovanja i poštovanja koje iskazujemo, ponosni na plejadu sjajnih umjetnika čije stvaralaštvo već decenijama na najbolji način promoviše Podgoricu i Crnu Goru”.

Osvrnuvši se na programsku koncepciju DEUS-a, Medigović je istakla da “bogatstvo, sadržina i žanrovska raznovrsnost repertoara, koji ove godine obuhvata preko 40 programa, na pravi način oslikava napore gradske uprave da se na adekvatan način zaokruži godina koja je obilovala kvalitetnim  programima iz oblasti kulture. S ponosom i pravom, sada već na kraju godine, možemo rezimirati da je kulturna ponuda Glavnog grada bila nikad bogatija, kvalitetnija i sadržajnija.”

Teoretičarka umjetnosti i kustoskinja izložbe Selma Đečević istakla je kako je Karadžićev razuđeni umjetnički korpus povezan kružnim filozofskim i likovnim zakonitostima, koje je njegovo stvaralaštvo nesumnjivo izdvojilo kao jedinstveno djelo lirske provenijencije, kojem ne nalazimo pandan u crnogorskom savremenom slikarstvu. Ako je pjesma postojanje, kako to kazuje Rilke, onda je ovako prošireno stanovište o pojmu pjevanja autentično sadržano u knjizi slika Dragana Karadžića, koje diraju u san svijeta”, zaključila je.

Izložbu prati luksuzan monografski katalog čiji su izdavači JU Muzeji i galerije Podgorice i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 28. februara. 

U okviru ovogodišnjeg izdanja DEUS-a, od 1. do 28. decembra, publika će moći da prisustvuje izuzetno kvalitetnim književnim, pozorišnim, muzičkim, filmskim kao i programima iz oblasti vizuelnih umjetnosti. Kao posebno zanimljivo ističemo da će i ove će godine biti organizovani “Dječiji vikendi” – programski segment DEUS-a na otvorenom, namijenjen najmlađima. Obuhvatiće četiri predstave za djecu koje će biti izvođene u podne na različitim gradskim lokacijama. U neđelju, 4. decembra, biće izvedena predstava “Luckasti klovnovi”, 17. slijedi izvedba “Crvenkape”, 24. “Čarobne knjige”, dok će 25. decembra biti izvedena novogodišnja predstava “Male tajne porodice Mraz”.

DEUS se već 30 godina održava pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 6 =