Švedski vajb u filmu – Filmovi “Nevaljalci kriminalci” i “Bijelo smeće”


U organizaciji Ambasade Švedske i Filmskog centra Crne Gore u srijedu, 13. aprila u 10 sati na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u okviru Dana švedskog filma u Crnoj Gori i programa Švedski vajb u filmu, Sara Jang – rediteljska filma “Nevaljalci kriminalci” i Mikael Kros – producent filma “Bijelo smeće” održaće masteklas.

Sara Jang je radijska voditeljka, stand-up komičarka, scenaristkinja i TV rediteljka. Učestvovala je u humorističkom programu na švedskom radiju. Godine 2017. režirala je humorističku seriju ”Jebeno srećna” za SVT Play. Napisala scenarije za Švedsku televiziju, za seriju ”Dispanzer”, za TV4, ”Na pola puta do neba” i za Kanal 5 ”Plaia Del Sol”. Godine 2020. napisala je i režirala igrani film “Nevaljalci kriminalci”. Film je, prije nego što je premijerno prikazan u Švedskoj,  osvojio nagrade za najbolju komediju na Njujorškim filmskim nagradama, u Los Anđelesu, Eastern Europe Movie Avards, Chicago Film Avards i CENFLO, Central Florida Film Festival i za najbolji film na Luleo International Film. 

Mikael Kros je filmski producent. Jedan je od autora i izvršni producent TV serije “ALEKS”, koja se emituje na Kanalu 4, u Velikoj Britaniji i u SAD-u, Francuskoj, Nemackoj, Poljskoj i više od 30 zemalja.  Bio je producent i izvršni producent za Nordijski glavni filmski studio pri SF Studios (Swedish Film), sa projektima predstavljenim u The Variety, The Hollywood Reporter, The Times, Daily Telegraph, The Guardian i The Sun.

U Perjaničkom domu u 18 sati biće prikazan film Bazen u režiji Andersa Lenberga. Uloge tumače David Asavanond, Moa Garpendal i Niklas Gilis. Radnja filma:  24-godišnji Johan provodi dane u Nici na francuskoj rivijeri, uz podršku žene, bivše glumice, koja polako zalazi u godine. Prolaze mu dani šetajući od njene kuće, do plaža i stana njegovog prijatelja Kurta. Život u dokolici i luksuzu. Ali sjećanja na Johanove tinejdžerske godine ga progone. Snažan osjećaj prijetnje postaje sve jači i jači.

U 20 sati, u Perjaničkom domu, biće prikazan film film Savršeni pacijent u režiji Mikaela Hafstroma. Uloge tumače Jonas Karlsson, David Dencik i Alba August. “Savršeni pacijent” je zadivljujuća priča o najvećem švedskom pravosudnom skandalu ikada, o jednom čovjeku koji je žrtvovao sve u potrazi za istinom.

Ulaz za oba filma je slobodan.

U srijedu, 13.aprila u 12 sati u Domu kulture u Baru biće prikazan film Golijat režiji Petera Grenlunda, a u 20 sati u Kinu “Boka” u Kotoru, u Centru za kulturu u Pljevljima i u Nikšićkom pozorištu film Savršen pacijent.

Za selekciju filmova zadužena je glumica i producentkinja Jelena Mila u okviru saradnje Ambasade Švedske, Filmskog Centra Crne Gore, Švedskog instituta, Forteca Medjunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Niškog kulturnog centra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one + 3 =