“Tako je talasao Novi talas” u KIC-u do 25.novembra


U Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović” u toku je izložba fotografija “Tako je talasao Novi talas”, a pośetioci mogu pogledati jedinstvene dokumentarne i umjetničke fotografije – kreativna rješenja prvih fotografija bendova koji su mijenjali istoriju pop i rok kulture u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Ovom izložbom koju KIC organizuje u saradnji sa Radio Beogradom 202, manifestacijom “Beogradski mesec fotografije” i „Jugotonom” KIC se pridružuje velikom broju institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno – muzičkog fenomena poznatog kao Novi talas. 

Izložbu su otvorili podgorički muzičar Marko Vukčević (gitarista i vokal sastava “Neon”) i direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović koja je izrazila zadovoljstvo kad je riječ o toj saradnji i mogućnosti da Podgoričani mogu pogledati fotografije nekih od najistaknutijih fotografa sa širih regionalnih prostora, svjedoka i aktera onog vremena, među kojima su: Goranka Matić, Brajan Rašić, Goran Vejvoda, Marija Krištofić, Dušan Mitić, Sanda Hržić, Stojan Đorđević i drugih. Kako je istakla, aktuelna izložba je u suštini umjetničko podsjećanje na fenomen koji je ostavio dubok trag u našem društvu, pomjerio granice popularne kulture, podstakao nove vrijednosti, donio novu estetiku…a podsjetila je i na tadašnje svirke na krovu Doma omladine, Titogradsko proljeće, nastupe bendova i solista tog doba u baštama hotela, sali “B” Sportskog centra, u podrumima zgrada. Ona je naglasila da je raduju sve češće berze ploča u Podgorici i neki novi klinci koji s radošću kupuju ploče i slušaju tu kvalitetnu muziku. 

Gitarista i vokal sastava “Neon” Marko Vukčević je kazao da je Novi talas imao veliki uticaj na njega, iako je dijete sa kraja sedamdesetih godina. Između ostalog ističe kako bi nam danas valjao još jedan takav Novi talas s obzirom na to da smo se od toga perioda pa do danas negdje zagubili i promašili neko određeno skretanje. Poželio bi kako kaže novi bunt muzičara koji bi nam u ovoj situaciji bio neophodan.

KIC organizuje i svečano zatvaranje izložbe 25. novembra oko 21 h, kada očekuje goste iz Radija Beograd 202, a nakon promocije dopunjenog i proširenog drugog izdanja knjige Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koja hronološki i biografski prati razvoj muzičkog fenomena Novi talas, koja počinje u 20h. Gosti zatvranja biće članovi NVO Gramofonske ploče Crne Gore – Montenegro records i FM Mirda, koji će puštati pjesme  “Novog talas” – Prljavog kazališta, Azre, Haustora, Idola, Filma, Šarla akrobate, Električnog orgazma, itd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × four =