Tamara Radjenović

Poštovani pośetioci, u prethodnom periodu predstavili smo značajan broj mladih stvaralaca koji su svoju stvaralačku energiju usmjerili ka određenoj grani umjetnosti. Nastojali smo da zastupljene grane budu raznovrsne, pa su tako na stranicama Montenegrine, između ostalih, predstavljeni i umjetnici iz oblasti muzike, koji su svoj talenat i rad posvetili određenom muzičkom instrumentu.

S posebnim zadovoljstvom predstavljamo Tamaru Rađenović, mladu crnogorsku umjetnicu koja nam magiju muzike dočarava pomoću najstarijeg, najljepšeg i prirodnog instrumenta – pomoću glasa. Sopran Tamaru Rađenović, iako mladu, nije potrebno posebno predstavljati, pogotovo ne u inostranstvu, pa je ova prezentacija prvenstveno namijenjena našem govornom području. Relativno kratak vremenski period od početka nastupa, a veoma bogat angažman na poznatim svjetskim scenama i sa veoma poznatim umjetnicima dovoljno govori o njenom kvalitetu. Veoma je teško predstaviti sve Tamarine nastupe, osvrte kritike i slično, ali se nadamo da će i ovaj kraći prikaz biti dovoljan da se stekne prava predstava o njenom radu. Uživajte.


Sopran, Tamara Rađenović je  dvadesetčetvorogodišnja umjetnica koja živi u Ujedinjenom Kraljevstvu i na početku je svoje operske karijere koju  gradi kako u Londonu tako i širom svijeta.

Tamara Rađenović je diplomirala  na Kraljevskom Muzičkom Koledžu u Londonu na odsjeku solo pjevanje.

Bila je jedna od 8 studenata koji su odabrani među 1000 prijavljenih kandidata i prva sa Ex Yu prostora i još uvek jedina  koja je primljena na odsjek solo pjevanja na ovaj  prestižni svjetski muzički konzervatorijum. Nagrađena je i stipendijom za master studije, ali u međuvremenu je već krenula sa razvojem karijere.

Završila je dvije srednje muzičke škole: Vasa Pavić u Podgorici kao i Konzervatorij za glasbo i balet u Ljubljani.

Iako mlada, Tamara je imala priliku da nastupa na raznim internacionalnim koncertima i festivalima u Španiji, Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama. Austriji, Engleskoj, Njemačkoj, Holandiji, Rumuniji, Mauricijusu, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori.

U septembru 2018 je imala debi u čuvenom Karnegi Holu. Njujorškoj publici se predstavila solističkim koncertom Quelle storie Damore. Na koncertu je imala goste: tenora njujorške Metropolitan opere Mario Chang, soprana Majo Morales Vargas a na klaviru ih je pratila pijanistkinja iz londonske Kraljevske opere Caroline Dowdle.

Pošto je Weill Recital Hall  bio ispunjen do poslednjeg mjesta, Tamara je dobila poziv da 9. novembra 2019 opet nastupi u ovom hramu umjetnosti i pokaže svoj talent američkom auditorijumu. Koncert je nazvan Le Rose del Mediterraneo i izvedena su djela Vivaldija, Mozarta, Pučinija, Gounoda, Belinija, Donizetija, Obradorsa i Rodriga.

Scenu je podijelila sa renomiranim srpsko-američkim pijanistom Đorđem Nešićem koji je takođe izveo dva solo komada od Šopena i Debisija. Ispraćeni su ovacijama i pozivima na bis.

Značajan  momenat do sada u njenom radu je svakako  debi u ulozi Mimi u operi Boemi u sklopu Mediteranskog Opera Studio Festivala na Siciliji u Italiji pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota 2017. godine.

Osim toga Tamarinu ranu karijeru je obilježio rad sa planetarno poznatom operskom divom Montserrat Caballe. Primadona Montserrat je lično 2 puta odabrala Tamaru da nastupi u Auditorijumu de Zaragoza na njenim  gala koncertima kada je imala 19 i 20 godina.  Sa čuvenom divom Tamara je radila do kraja njenog života. Na nedavnom nastupu u Barseloni španskoj publici je bila predstavljana upravo tako: poslednja studentkinja Montserrat Caballe.

Tamara je nastupala u brojnim ulogama tokom studija u Londonu u Britten teatru, Amarilis Fleming Holu i koncertima na različitim privatnim i javnim događajima.

U Londonu je nastupala u Briten Teatru, Amarilis Fleming Hall-u sa ulogama Anne u Merry Wives of Windsor, Grofice u Le Nozze di Figaro, Romilde u Serse, Helene u Midsummer night’s dream.

Nastupala je i sa Pruskim kamernim orkestrom i dirigentom Frankom Zaherom u Beskovu, Njemačkoj. Zanimljivo je takođe da je još kao srednjoškolka nastupila sa članovima bečke filharmonije u Salzburgu u sklopu svjetski poznatog Salzburškog Festivala na operskom projektu za mlade talente (u saradnji sa američko-austrijskom fondacijom i Bečkom filharmonijom).

Njeni rani počeci su obilježeni osvajanjem 7 prvih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji. Bila je i Laureat Internationalnog festivala Bruna Špiler čiji je direktor Mirela Šćasni i umetnički direktor primadona Radmila Smiljanić.

U Srbiji je nastupala 2018. godine u Novom Sadu. Otvorila je ’Dane Kotora’ u Novom Sadu solističkim koncertom u Sali Gradske kuće. Takođe, nastupila je i početkom 2019. u velikoj sali Kolarčeve Zadužbine u sklopu festivala Svet u operi, Opera u Svetu  u pratnji renomiranog srpskog pijaniste Đorđa Nešića koji živi i radi u Americi već 35 godina. 

Beogradska publika imaće priliku da čuje Tamaru opet na solističkom koncertu 11. aprila 2020. zajedno sa svjetski priznatim baritonom Davidom Bižićem i  pijanistom Đorđem Nešićem.

Tamara je dobila specijalni status od Engleskog savjeta za kulturu- exceptional promising talent što joj je omogućilo da dobije boravak u UK. To je ujedno i prilika da izgrađuje sebe kao mladog umetnika sa raznim uspješnim umjetnicima koji joj pomažu da polako gradi svoj put.

Njujork, Karnegi Hol – Solistički koncert

Poznato je da u pravoj umjetnosti, stvari se ne dešavaju preko noći. Umjetnik se izgrađuje godinama i radi cijelog života na sebi.

 Smatra da je rad sa većim brojem umjetnika način da nađe inspiraciju i svoj način prezentovanja kompozicija koje izvodi.

Prošlog ljeta crnogorska publika je imala priliku  da čuje Tamaru na 2 solistička koncerta: u Kotoru u okviru festivala Kotor Art i u Budvi na festivalu Grad Teatar.

Naime, u Kotoru i Budvi je izveden  brižljivo odabran program  uglavnom romantičnih kompozicija iz nekoliko opera koje publika sigurno prepoznaje.

U 2019 godini Tamara je održala 13 koncerata od kojih je osim solističkog  koncerta u Carnegie Hall-u značajno pomenuti i koncerte u Barseloni u teatru de Sarria, solistički koncert u Opus Teatru u Hastingsu u Engleskoj. Krajem godine je imala solistički koncert u Barleti u Italiji u Teatro Comunale di Barletta. Ovaj koncert je bio u okviru projekta Tournee (projekat za doprinos razvoja kulture i turizma) podržanog od EU i Tamara je predstavila Crnu Goru. Na koncertu je pratila pijanistkinja Jelena Polović.

U 2020. godini Tamaru očekuju brojni projekti. Godinu počinje nastupom u Amarilis Fleming Hall-u u Londonu gdje će 24.januara zajedno sa simfonijskim orkestrom Royal College of Music nastupiti na koncertu povodom obilježavanja Kineske Nove godine. Događaj je podržan od svjetski priznatog pijaniste Lang Langa. Tamara je jedina operska umjetnica koja nije iz Kine koja će nastupiti na ovom koncertu i ona ima već veliki broj ljubitelja njenog umjetničkog rada iz ove zemlje. Zakazan je bio koncert u Hong Kong City Hall-u u 2019. međutim zbog nereda i sigurnosnih razloga u toj zemlji koncert je odložen do daljnjeg.

Barleta, Italija – Teatro Comunale di Barletta – Solistički koncert

Takođe, izdvajaju se i solistički koncerti u Londonu tokom 2020. u dvorani St James Piccadilly kao i solistički koncert u dvorani Blackheath Halls i St Peters Notting Hill.

U februaru će imati debi u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP), na poziv svoje srednje muzičke škole Vasa Pavić, na koncertu u organizaciji italijanske ambasade iz Podgorice.

Tamara se uvijek odazivala na sve pozive koji su humanitarnog karaktera pa će sada u februaru 2020 nastupiti kao gost na Svetosavskom balu u Londonu. Koncert je pod pokroviteljstvom Kraljevskog veličanstva princa Filipa i princeze Danice. Svetosavski bal ove godine prikuplja sredstva za djecu sa posebnim potrebama i oboljelu od autizma iz Cetinja, Mojkovca, Herceg Novog i Berana kao i za siromašnu djecu sa Kosova. Osim Tamare učešće na ovom balu će uzeti i poznata srpska glumica Ivana Žigon.

(Fotografije u biografiji: Dado Ljajević, Fadi Kheir i teatro comunale Barletta)


MEDIJI

(Kliknite na fotografiju da otvorite prilog)


Tamara Rađenović u Njujorku: Karnegi hol kao drugi dom


Crnogorska umjetnica Tamara Rađenović ponovo u Karnegi holu


Outstanding young singer and virtuoso pianist perform at Opus Theatre


Tamara Rađenović gostovala na Grad teatru: Uvijek kažem ko sam i odakle dolazim


Publika koja voli klasiku svuda ima istu emociju


„Ruže Mediterana“ u Karnegi holu


Tamara Rađenović održala solistički koncert u Kotoru


VIDEO

(Izbor)

New York, 09. november 2019. Solo koncertDeh vieni non tardar


New York 09. november 2019. Tamara Rađenović, sopran – Đorđe Nešić, klavir Bacio, Arditi


Budva 2019, R. Hahn- L’énamourée


KotorArt, 22.07.2019. – Quando m’en vo’ soletta by Puccini – La Bohème


Kotor Art, 22.07.2019. – Sposa son disprezzata, Vivaldi


Gradska kuća Novi Sad, maj 2018. Solistički koncert,
Mi chiamano Mimi, Puccini


Gradska kuća Novi Sad, maj 2018. Solistički koncert, La rosa y el sauce


Kotor, Novogodišnji koncert, januar 2018. – Musica Proibita


Royal College of Music- Amaryllis Fleming Hall, 12. jun 2017.
Donde Lieta -Puccini


Auditorio de Zaragoza- sala Mozart, 17. september 2015.
Gala Lirica Montserrat Caballe


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 3 =