Tanja Stupar Trifunović, Vasko Raičević i Marinko Koščec śutra na LiTeritoriji


09.05.2022.


Drugog dana šestog izdanja LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“ kroz razgovor i čitanja predstaviće se pisci Tanja Stupar Trifunović, Vasko Raičević i Marinko Koščec. Program će moderirati književni kritičar Vladimir Arsenić.

Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom „Umjetnost i kriza/e“, tematizovaće stvaralački odgovor na krizu, u prvom redu globalnu krizu izazvanu pandemijom virusa Covid 19.

Veče će biti organizovano u utorak, 10.maja, u sali DODEST, u 20 sati.

Tanja Stupar Trifunović rođena je u Zadru 1977. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banja Luci. Objavila je pet knjiga poezije, knjigu priča, dva romana i grafički roman „More je bilo mirno“ u saradnji sa Tatjanom Vidojević (ilustracije). Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, njemački, poljski, slovenački, makedonski, ruski, češki, danski, italijanski i francuski. Dobitnica je više nagrada za poeziju i prozu, između ostalih, nagradu Evropske unije za književnost (EUPL) 2016. za roman „Satovi u majčinoj sobi”, nagradu „Risto Ratković” i „Milica Stojadinović Srpkinja” za najbolju knjigu poezije za knjigu pjesama „Razmnožavanje domaćih životinja” i Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret” za najbolju knjigu objavljenu u 2019. godini na srpskom jeziku za roman „Otkako sam kupila labuda“.

Marinko Koščec rođen 1967. u Zagrebu. Od 2000. zaposlen kao nastavnik francuske književnosti pri Odsjeku za romanistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Od 2008. do 2013. uređivao beletristiku u izdavačkoj kući SysPrint. Od 2009. do 2013. vodio radionice romana u zagrebačkom Centru za kreativno pisanje (CeKaPe), a 2012. pokrenuo radionice pisanja u Splitu, u sklopu Kuće kreativnog pisanja. Održavao takođe radionice za književne prevodioce u Zagrebu i Sarajevu. Prevodio s francuskog i engleskog. Piše prozu, eseje, kritičke i naučne tekstove. Autor je jedne drame i niza novinskih članaka. Objavljeni romani: Otok pod morem (1999); Netko drugi (2001; nagrada Meša Selimović 2002); Wonderland (2003; nagrada VBZ 2003); To malo pijeska na dlanu (2005; engleski prevod 2013); Centimetar od sreće (2008; holandski prevod 2014); Četvrti čovjek (2011); U potrazi za početkom kruga (2016); Sami (2021). Ostale knjige: Skice za portret suvremene francuske proze (zbirka eseja i prijevoda, 2003); Mrmor u mraku: antologija francuske kratke priče (2007); Michel H.: mirakul, mučenik, manipulator (studija djela Michela Houellebecqa, 2007).

Vasko Raičević (Podgorica, 1979). Osnovne i specijalističke studije dramaturgije završio na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Komad Dobra smrt postavljen u Crnogorskom narodnom pozorištu. Isti komad je postavljen i u pozorištima u Rusiji, u Toboljsku i Rostovu na Donu. Sa komadom Kalina proces pobijedio na konkursu za najbolji crnogorski savremeni dramski tekst 2012. Drame i kratke priče su prevođene na engleski, ruski, njemački, slovenački i poljski jezik. Knjiga Drame objavljena u izdanju OKF i CDNK (2015). Knjiga Kalina proces objavljna u izdanju CNP (2017). Kratke priče objavljivane u časopisima Ars i Artikulacije (Hrvatska). Eseji u časopisima Lingua Montenegrina i Ars. Član Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK). Radio kao asistent na predmetu Dramaturgija na cetinjskom FDU. Trenutno asistent na predmetu Svjetska književnost (Antika i Srednji vijek) na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Član crnogorskog PEN centra.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 + 15 =