Tereza Albano gošća tribine “Podgoričke priče”


Podgorica je grad koji posljednjih decenija doživljava ekspaniziju, kako u infrastrukturnom i administrativnom, tako i u kulturološkom smislu. U svakom slučaju za takvo nešto su potrebni ljudi. Sposobni, ambiciozni, obrazovani i sa vizijama. Jedna od najljepših vizija jeste prijateljstvo. Žena koja je u svakom smislu osvjedočeni prijatelj Podgorice i Crne Gore je Tereza Albano, tako da nije slučajno što će biti gošća tribine “Podgoričke priče”.

O njenom boravku i profesionalnom radu u Glavnom gradu i Crnoj Gori, razgovaraće sa moderatorom Vanjom Kovačevićem.

Tribina će biti organizovana u četvrtak, 26.maja, u sali Dodest, sa početkom u 20 sati.

Tereza Albano je zvanje profesora Filologije i Istorije Istočne Evrope” stekla na Istituto Universitario Orientale u gradu Napulj (Italija), 1996. godine. Od oktobra 1999. godine je radila kao lektor italijanskog jezika na Studijskom Programu za Italijanski jezik i književnost, na Filozofskom Fakultetu u Nikšiću gdje je, 2010. godine, magistrirala na temu Kvantitativna i kvalitativna analiza grešaka u prevodu crnogorskih studenata na italijanski pod mentorstvom prof. dr Julijane Vučo.

Bavi se prevodilačkim studijama, kontrastivnom lingvistikom i prevođenjem italijanskih autora i pjesnika na crnogorski jezik, kao i crnogorskih pjesnika na italijanski.

Osnivač je Italijanskog kulturnog Centra u Podgorici. Za doprinos unaprjeđenju kulturnih odnosa i širenje italijanskog jezika i kulture u Crnoj Gori dodijeljeno je joj visoko italijansko odlikovanje: Cavaliere dell’Ordine dellaStella d’Italia (2011). Od 2015.godine radi u Ambasadi Italije u Podgorici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + nine =