Tivat – Izložba “Crnogorski velikan skulpture” Luka Tomanović

 

 

U poneđeljak 12. novembra 2018. godine, u Muzeju i galeriji Tivat, biće otvorena izložba “Crnogorski velikan skulpture” Luka Tomanović. Ova izložba je organizovana u sklopu novembarskih dana i biće upriličena na dva nivoa, gdje će poṡetioci moći da pogledaju skulpture i reljefe iz različitog perioda njegovog umjetničkog izražavanja.

Luka Tomanović, vajar, rođen je u Lepetanima 1909. Umro je u Igalu 1992. godine.  Na Cetinju je 1932. godine završio Učiteljsku školu, a do II svjetskog rata službovao je u Hercegovini. Od 1941 učestvovao je u NOB i neko vrijeme bio zatočen na ostrvu Mamula. Godine 1952. diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a periodu 1953-1964. obavljao je dužnost direktora Umjetničke škole u Herceg Novom. 

Bio je član ULUCG-a i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Imao je više samostalnih izložbi. Izlagao je na svim značajnim manifestacijama crnogorske likovne umjetnosti u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih nacionalnih i drugih nagrada i priznanja. 

Stvorio je obimno skulptorsko djelo – spomeničke biste, portrete i intimnu skulpturu, spojivši tradiciju i moderna stremljenja u umjetnosti. Poznata djela: spomenici »Bezmetković« i »Spomenik krivošijskim ustanicima«. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za vajarstvo. 

Izložbe komemorativnog karaktera posvećene Luki Tomanoviću organizovane su u Dvorcu Petrovića u Podgorici (1996) i galeriji Josip Bepo Benković u Herceg Novom.

O njegovom stvaralačkom radu govoriće direktorica JU Muzej i galerija Tivat mr Jelena Bujišić dok će izložbu sa početkom u 20 časova otvoriti predsjednik Opštine Tivat dr Siniša Kusovac.

Poṡetioci će izložbu moći da poṡete do 28. novembra 2018. godine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + nine =