Tivat – Izložba „Gastro momenat“

 

 

Izložba „Gastro momenat“ biće otvorena u Muzeju i glaeriji Tivat u neđelju 16. septembra 2018. godine. Izložba „Gastro momenat“ je treći segment izložbe nematerijalne kulturne baštine koja je organizovana povodom TIVAT WORLD MUSIC FESTIVALA.

Nekoliko vjekova prije nove ere ovo područje su naseljavali Iliri i Grci. Tragovi njihovog prisustva koji se odnose na gastronomiji sačuvani su u Boki do danas: način upotrebe i prerade žitarica, voča, povrća, čuvanje mesa. Stari Grci su do savršenstva doveli upotrebu maslina i maslinovog ulja, pa još u 4. vijeku p.n.e. pisci ostavljaju recepte za konzerviranje maslina. Tu su i jela: sir iz ulja, musake od povrća, pašticada, ražnjići, kao i pravila lijepog ponašanja za stolom. Rimljani su prenijeli razne sosove, sirupe kao i upotrebu ljekovitog i začinskog bilja koja i danas traje u svim mediteranskim kuhinjama. Bez obzira na varijacije koje postoje u mediteranskom načinu ishrane osnovne karakteristike su: visoka potrošnja maslinovog ulja, voća, povrća, hljeba, žitarica (tjestenina, pasulj, orasi, sjemenke), ribe i vina. U primorskim krajevima Crne Gore služi se kvalitetna morska riba, pripremljena na različite načine: „na gradele“, kuvana, pržena ili kao „brodet“ (priprema se od sardina, povrća i začina).

U Tivtu se tradicionalno održavaju dvije gastronomske manifestacije: „Pjat od žućenice“ i „Fešta od rogača“. U centru grada Tivta kulinarski amateri, ljubitelji žućenice predstavljaju raznovrsna jela ove najpoznatije jestive trave u Boki Kotorskoj, u Organizaciji žena Tivta. Fešta od rogača se organizuje u Donjoj Lastvi gdje su posjetioci u prilici da degustiraju pića i jela od rogača: rakiju, vino, kolače, ribu sa rogačem… Ove fešte su propraćene odgovarajućim muzičkim programom.

Otvaranje  izložbe planirano je sa početkom u 19 časova a posjetioci će moći da pogledaju cjelokupnu izložbu koja se sastoji od tri segmenta: limena glazba, štorija o klapama i gastro momenat koje su posvećene nematerijalnoj kulturnoj baštini Tivta.