Tivat – Izložba slika “Mediteranske obale” Slobodana Boba Slovinića


U utorak 06. jula 2021. godine, u Muzeju i galeriji Tivat, otvorena je izložba slika autora Slobodana Boba Slovinića pod nazivom „Mediteranske obale“. Radovi predstavljeni na ovoj izložbi nastali su tokom 2018. godine.

Slobodan Bobo Slovinić
Rođen je (1943) u Budvi. Rano dijetinjstvo proveo u Budvi i Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je (1961) u gimnaziji “Slobodan Škerović” u Podgorici. Diplomirao je (1966) na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio je na studijskim putovanjima: Grčka, Njemačka, Francuska, Italija, Irak, SSSR, Španija. Prvi put se predstavio (1961) na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani “?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je (1965) u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 350 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu.

Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio je (1969) na izložbi u kafani “?” u Beogradu. Dobitnik je mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada “Oslobođenja Titograda” za slikarstvo (1977); Prva nagrada “Zimskog salona”, Herceg Novi (1980); Nagrada za slikarstvo “Grada Breseja”, Francuska (1983); Nagrada Fonda “Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu “13 Novembar, Cetinje (1984); Prva nagrada salona “13 Novembar”, Cetinje (1987); “Počasna nagrada” za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz (1988); Nagrada za slikarstvo “Le Franc Bourgeois”, Bresej (1989); “Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva (1990); “Trinaestojulska nagrada” Crne Gore (1990); Plaketa “Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje (1995).

Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od (2010). Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od (1968). Izabran (1978) za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao (1983) član “Maison des Artistes” u Parizu. Jedan je od osnivača i član Crnogorske panevropske unije. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Kreirao je preko (400) projekata unutrašnjeg uređenja prostora i brojne druge projekte, od kojih je većina realizovana. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Autor je knjiga: “Pariski zapisi” (1996); “Ujetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010); “Ars Libris” (2013). Povodom (60) godina stvaralačkog rada, u Narodnom muzeju na Cetinju, priređena je (2017) retrospektivna izložba i objavljena monografija. U Modernoj galeriji u Podgorici, prezentiran je (2018) izbor iz retrospekcije uz monografski katalog. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i Budvi.

Izložbu je otvorila i o izloženoj postavci govorila teoretičarka i istoričarka umjetnosti Marija Saičić. “U Mediteranskim obalama, Slovinić se vraća do sopstvenih početaka – Kotora i Budve, gdje je rođen i gdje je proveo rano djetinjstvo”, kazala je Marija Saičić. Više u video zapisu.

Pośetiocima se obratio autor izložbe Slobodan Bobo Slovinić. Zahvalio se prisutnima što su došli na otvaranje izložbe. Riječi zahvalnosti je uputio i institucijama kulture u Tivtu, Muzeju i galeriji i Centru za kulturu koji su mu uvijek izlazili u susret i kod kojih je uvijek rado viđen gost.

VIDEO ZAPIS OTVARANJA IZLOŽBE


DIO IZLOŽENIH RADOVA


POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four × three =