Tivat – Izložba slika „Pariske reminiscence“ Slobodana Boba Slovinića


Otvaranje izložbe slika „Pariske reminiscence“ autora Slobodana Boba Slovinića, biće upriličeno u Muzeju i galeriji Tivat u utorak, 25. 08. 2020. godine sa početkom u 20 časova.

Slobodan Slovinić je rođen u Budvi 1943. godine. Srednje obrazovanje stekao je na Cetinju i u Podgorici, a diplomirao je na Akademiji za primjenje umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. godine u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 60 samostalnih i više od 400 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i inostranstvu. Nosilac je brojnih priznanja i nagrada, među kojima su: Zlatna plaketa za slikarstvo iz 1969. godine, Prva nagrada “Zimskog salona” u Herceg Novom, Nagrada za slikarstvo “Grada Breseja” u Francuskoj, Nagrada fonda “Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu “13. novembar”  na Cetinju, Prva nagrada salona “13. novembar” na Cetinju, “Počasna nagrada” za slikarstvo Saveza francuskih umjetnika u Parizu, “Trinaestojulska nagrada” Crne Gore, i druge. Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. godine. Član je ULUCG I ULUPUCG, a od 1983. i udruženja “Maison des Artistes” iz Pariza. 1978. godine izabran je za sekretara Odbora za likovne umjetnosti u CANU. Jedan je od osnivača Crnogorske panevropske unije. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se i publicistikom, enterijerom i dizajnom, a autor je knjiga: “Pariski zapisi” (1996) , “Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” (2010), “Ars Libris” (2013), “Pariske Reminiscence” (2020).

Izložbu će otvoriti profesor književnosti Neven Staničić, dok će posjetioci imati priliku da pogledaju izložbu svakim radnim danom od 8h do 14h i od 15h do 21h, kao i vikendom od 17h do 21h.

Zbog zdravstvene situacije otvaranje će se održati ispred galerije, na otvorenom. Ovom prilikom napominjemo posjetioce da drže propisanu distance, kao i da, prilikom ulaska u galeriju, izvrše neophodnu dezinfekciju ruku.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − 5 =