Tivat – Izložba slika Petra Pićana

 

 

Otvaranje izložbe slika autora Petra Pićana u galerijskom izložbenom prostoru JU Muzeja i galerije Tivat, biće u u petak 26. oktobra 2018. godine.

Petar Pićan rođen je u Budvi, 1951. godine. Umjetničku školu za dizajn i slikarstvo završio je u Sarajevu, u klasi profesora Mersada Berbera.

Imao je dvanaest samostalnih izložbi i učestvovao je na brojnim kolektivnim izložbama.

Već petnaest godina vodi svoji privatnu galeriju „Sveti arhiđakon Stefan“, gdje organizuje izložbe domaćih i stranih likovnih umjetnika.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Budve. Živi i radi u Budvi.

 O njegovom radu istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković je zapisala: “ Stilsko opredjeljenje Petra Pićana je najčešće usmjereno ka granici između apstraktnog, nadrealnog i lirski oplemenjenog likovnog izraza sa elementima realističnog početnog impulsa uslovljenog pritajenom ekspresivnom snagom. Osobena invencija podstaknuta kreativnošću naročito je naglašena kroz raznovrsnost motiva proisteklih iz suptilno poetskog odnosa prema prirodi koja ga okružuje, toj znakovitoj i tajnovitoj prirodi Mediterana. Preko intuitivno odabranih kompozicionih rješenja na minijaturnom formatu, umjetnik posebnim urođenim majstorstvom, sa lakoćom uspijeva da postigne i predstavi istančane, poetično intonirane sklopove bojenih odnosa.”

Izložbu će sa početkom u 20 časova otvoriti istoričarka umjetnosti Lucija Đurašković, dok će posjetioci imati priliku da pogledaju izložbu do 11. novembra 2018. godine.