Tivat – Jazz koncert “Sašo Popovski trio feat. Olivier Samoouillan”

          U srijedu 26.04.2023.  sa početkom u 20.00h u sali DTV “Partizan” u okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori biće održan jazz koncert “SAŠO POPOVSKI TRIO FEAT. OLIVIER SAMOOUILLAN”.

  Sašo Popovski je vodeći makedonski džez gitarista i kompozitor sa velikim brojem koncertnih nastupa u regionu i Evropi. Nastupao je na međunarodnim džez festivalima u Skoplju, Nišu, Valjevu, Petrovcu, Roćeli, Sankt Petersburgu i dr. Sarađivao je sa mnogim poznatim džez umjetnicima, među kojima su Toni Kitanovski, Oskar Salaš, Milčo Levijev, Dejv Vilson i Goce Mićanov. Bavi se i pedagoškim radom – duži niz godina predaje džez gitaru na Muzičkoj akademiji Univerziteta “Goce Delčev” u Štipu gdje je trenutno angažovan i kao šef odsjeka za džez. U dosadašnjoj karijeri Popovski je kao vođa benda, snimio je pet albuma sa raznim makedonskim i inostranim muzičarima. Autor je mnogih solo kompozicija i muzike za film i pozorište.

   Njegov aktuelni džez trio čine iskusni kontrabasista Ivan Bejkov i mladi i popularni bubnjar Viktor Filipovski. U ovom sastavu Popovski je snimio album „Fallen Land”, u izdanju SJF Records (Skopje Jazz Festival Label).

  Muzika Saše Popovskog ima čiste linije, složene strukture i razvijenu maštu. Ritmički i melodijski  podsjeća na orijentalne obrasce, što ga čini pomalo mističnim ali ne i hermetičnim. Svoje kompozicije stvara oko jasnih i prijemčivih melodijskih linija. Na albumu „Fallen Land” možemo pronaći najbolje od savremene džez muzike sa Balkana.

  Francuski multiinstrumentalista i kompozitor  Olivier Samouillan svoje džez obrazovnje je stekao na Muzičkoj akademiji Berkli u Bostonu. Pored različitih i intenzivnih aktivnosti kao izvođač, redovno komponuje za film i televiziju. Osnivač je sopstvene izdavačke kompanije “Art Melodies”, specijalizovane za pokretne slike. Kao kompozitor, od 2004. godine, sarađuje sa izdavačkom kućom “Cezame”. Organizator gostovanja Sašo Popovski Trio & Olivier Samouillan u Tivtu je Centar za kulturu Tivat u saradnji sa organizacijom Jazz Art i festivalom Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori.

Ulaz slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − nine =