Tivat – Koncert “Duo Milena Petković i Pava Taušan”


  U subotu 19.08.2023. godine sa početkom u 20.00 h u koncertnoj dvorani Muzičke škole Tivat u sklopu 18 Festivala mediteranskog teatra PURGATORIJE 2023 biće izveden koncert  “DUO MILENA PETKOVIĆ I PAVA TAUČAN” u organizaciji Centra za kulturu Tivat.

   Milena Petković rođena je 24.08.1997. godine u Kotoru. Počela je da svira violinu  u zrastu od 6 godina u klasi prof. Nevile Klakor u muzičkoj školi ŠOMO Tivat. Srednje muzičko obrazovanje stiče u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru. Godine 2015. upisuje osnovne studije violine na muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi prof. Vujadina Krivokapića, gdje je i 2018. godine diplomirala, nakon završene posljednje godine studija na konzervatorijumu “G. Tartini” u Trstu, preko programa studentske razmjene Erasmus+. Bila je polaznik seminara kod profesora: Arkadija Vinokurova, Vujadina Krivokapića, Antona Martinova, Andree Amendole, kao i katedre za kamernu muziku: Marie Gracije Belokio, Alberta Martinija, Nataše Popović i Žane Lekić. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima za solo violinu i kamernih ansambla: Muzički festival Mladih Crne Gore: 2006., 2008., 2009., 2012., 2013., 2014., 2015. g., “Daleki akordi” u Splitu

(Hrv) ; “Diapason D’ Oro” u Pordenoneu i “Roberto di Cecco” u Trstu (Italija). Milena je učestvovala na različitim koncertima na Balkanu i u Italiji, takođe je bila član simfonijskog orkestra “Monfalcone” u Monfalkoneu (Italija), kao i gudačkog orkestra “Camerata Strumentale Italiana” u Trstu. Kao solista, predstavila se 2015.g. ispred gudačkog orkestra mladih na festival “Kotor Art”; iste godine je svoj solistički koncert održala na Festivalu “Purgatorije” u Tivtu, nakon čega je 2017. godine svirala Bahov koncert za dvije violine ispred orkestra Muzičke akademije Cetinje. U Italiji je solističke koncerte kamerne muzike svirala sa kvintetima “Virtuoso” i “Balcanico” u Saćile-u, Belunu i Trstu. 2021. Godine se sa gudačkim kvartetom “Bermet” predstavila koncertom na festivalu “Podgoričko kulturno ljeto”, u Podgorici, 2022. godine u okviru festivala „Kotor art“, je izabrana kao član gudačkog kvarteta, sa kojim se predstavila na koncertima u Kotoru, na Univerzitetu Kalifornije i Hahn Hall-u u Santa Barbari (SAD).

  Milena je, u septembru 2021.godine preko programa studentske razmjene Erasmus+, dobila stipendiju da se usavršava na Univerzitetu za muziku I primijenjene umjetnosti u Gracu, gdje je provela jedan semestar. U martu 2022.godine, završila je master studije violine u klasi docenta Diane Mustee, na konzervatorijumu ‘’G.Tartini’’ u Trstu, a trenutno je na istom studentkinja na master studijama viole, u klasi docenta Andree Amendole.

 PAVA TAUŠAN  je rođena 1996 u Kanadi. Sa tri godine se doseljava sa roditeljima u Crnu Goru gdje završava osnovnu i srednju školu.

Osnovnu muzičku školu upisuje u klasi profesorke Lidije Molchanove, sa kojom ostaje da radi sve do studija. Tokom školovanja imala je priliku da se usavršava kod mnogih pijanista i pedagoga na različitim master klasovima medju kojima su Jurij Kot, Ewa Kupiec, Vladimir Bočkarev, Evgenia Rubinova, Vladimir Babin…

  Odlazi u Njemačku na dalje usavršavanje. Osnovne bačelor studije, na umjetničko-izvođačkom smijeru, završila je u Ninbergu u klasi profesora Volfganga Manca,  nakon čega odlazi u Minhen na dalje usavršavanje na umjetničko-pedagoškom smijeru u klasi profesorice Silke Avenhaus.

 Trentuno je na Master studijama u Drezdenu, na smijeru za savremenu klasičnu muziku kod profesora Torstena Reica. U sklopu studija, pored usavršavanja na polju izvođaštva i rada na brojnim projektima, ima priliku i da sarađuje sa renomiranim kompozitorima među kojima su I Karola Baukholt, Adriana Holcki, Mark Andre, Manos Tsangaris i drugi.

Učestvovala je i na brojnim republičkim i međunarodnim takmkčenjima u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Njemackoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × one =