Tivat – Koncert “Još se digod skupe naši

 
U subotu 19.08.2023. godine sa početkom u 21.00 h u velikoj sali  Centra za kulturu Tivat u sklopu 18 Festivala mediteranskog teatra PURGATORIJE 2023 biće izveden koncert  “JOŠ SE DIGOD SKUPE NAŠI” u organizaciji NVO Bokeljska Udruga Muzičara A capella Tivat I Centra za kulturu Tivat.

   Bokeljska Udruga Muzičara A capella Tivat osnovana je u februaru 2023. godine čime je zaživila dugogodišnja ideja i stvorena nada za vraćanje korjenima i skoro pa zaboravljenom bokeljskom duhu, kroz prepoznatljivo a Cappella pjevanje. Koncert je osmišljen da pokaže svu blagost i ljepotu ljudskog glasa. 

U tome će  pomoći gostujuće klape:

Ošjak – Vela Luka

Kampaneli – Donja Kaštila

Bellezze – Tivat

    Klapa Ošjak, osnovana 1976. godine, smatra se jednom od legendi hrvatskog klapskog pjevanja. Tokom godina postižu velike uspjehe i postaju višestruki pobjednici prestižnih smotri klapa. Porijeklom iz VeleLuke, klapa Osjak poznata je po predanosti očuvanju tradicionalnog stila klapskog pjevanja.

   U svijetu klapskog pjevanja voditelj daje glazbeni input, a klapa kolektivno oblikuje vlastitu preradu pjesama koja njihovom zvuku daje jedinstvenu i autentičnu notu. Ovaj proces omogućuje Klapi Osjak da zadrži čistu autentičnost svojih izvedbi, hvatajući bit tradicionalnog klapskog stila.

   Saradjivali sa skadateljem Dinkom Fiom a izvodili pjesme poznatih pjesnika, kao sto su Jaksa Fiamengo, i Lucija Rudan. Dugogodišnju saradnju imali sa legendarnim Oliverom Dragojevicem.

   Nagrade je tesko nabrojati ali od vecih priznanja tu su: Apsolutni pobjednici Omiskog festivala 1981 i 1983, sudjelovanje na festivalu Marko Polo na Korculi, Splitskom festivalu (1985 sa Jasnom Zlokic) a dobitnici su i Porina za najbolji klapski album za 1997god. tu su jos i visoka drzavna priznanja, gostovanja po Nizozemskoj, Českoj, Italiji i Njemačkoj.

   Dugogodišnja prisutnost i brojna priznanja Klape Ošjak svjedoče o talentu, privrženosti tradiciji i trajnoj privlačnosti hrvatske klapske glazbe. Ostavili su značajan uticaj na svijet klapskog pjevanja te su i dalje  prepoznati kao jedna od vodećih grupa u tom žanru.

Klapa Kampaneli

Osnovana je 2005. godine u Donjim Kaštilama.

Postave i voditeljstva klape mijenjale su se od njena osnivanja do danas u više navrata, a konačni obrisi kadrovskog i glazbenog indetiteta klape zacrtani su 2011. Godine dolaskom maestrice Mire Đukić-Milašević na mjesto umjetničkog voditelja i vodećeg glasa klape.

Vitrine klape Kampaneli krase manje-više sva odličja koja jedna dalmatinska klapa može osvojiti:

   Kampaneli četverostruki pobjednici Festivala dalmatinskih klapa-Omiš u kategoriji mješovitih klapa(2013.2018. 2019. 2022.i ove 2023 –apsolutni pobjednici), dvostruki pobjednici Festivala klapske pisme-Posušje (2018. i 2019. god.), a zlatna su odličja osvajali na gotovo svim klapskim festivalima i smotrama na kojima su sudjelovali: VDP  Kaštela, Festival marijanske duhovne klapske pjesme „Klape gospi Sinjskoj“, smotra klapa u Skradinu i Festival klapskih božićnih pjesama u Zadru. Godine 2015. Kampaneli su nagrađeni i Porinom u kategoriji „najbolji album klapske i tamburaške glazbe“ za album „Sva ti duša u me stala“.

Klapa Bellezza

Klapa Bellezza postoji od 2012 g. Na svom reportoaru njeguje vokalnu I vokalno instrumentalnu muziku, sa akcentom na bokeljsku i crnogorsku pjesmu.

Tokom 11 godna koliko klapa djeluje, redjali su se nastupi u zemlji I regionu. ( Zagreb, Skoplje, Herceg Novi, Kozor, Trebizat, Rijeka, Posušje)

  Kao jedan od interesantnijih nastupa, klapa izdvaja nastup 2015g na otvaranju Kotor Arta gdje su nastupale zajedno sa Simfonijskim orkestrom Crne Gore.

  Zahvaljujuci Medjunarodnom festival klapa iz Perasta, koji su u sklopu svijih aktivnosti organizovali i seminare, klapa je dugi niz godina saradjivala sa jednim od vodećih voditelja klapa prof. Jasminkom Šetkom.

  Klapu su vodile profesorice Martina Vuksanovic i Mirela Mudresa, a od 2023 g void je profesorica Andjela Homen.

2014 g na festival u Perastu osvojile su nagradu Deštregovi za najbolju debitantsku klapu. 2016., 2018 nastupale su na festivalu klapske pjesem u Posušju.

2019. na festivalu klapa u Perastu su osvojile 2. Nagradu stručnog žirija u kategoriji ženskih klapa, a proglašene su i najboljom crngorskom klapom.

ULAZ SLOBODAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 − 9 =